Facebook hozzászólás
200

Még rabszolgatáborban született a világ legidőseb embere

Egy 126 éves brazíliai férfi lehet a világ legidősebb embere, ám mert egész életét dokumentumok nélkül élte végig, szénizotópos kormeghatározással akarja kideríteni valódi korát a gondját viselő idősotthon.

Jose Aguinelo dos Santosa minap kiállított anyakönyvi kivonata szerint egykori afrikai rabszolgák gyermekeként született 1888. július 7-én, két hónappal azután, hogy a dél-amerikai ország – a világon utolsóként – eltörölte a rabszolgaságot – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Élete nagy részében egy kávéültetvényen dolgozott – Kép: cuppajoe-com

A férfi, aki egész életében agglegény volt, soha nem nősült meg, gyermekei sem voltak. Még ma is bot nélkül jár, naponta négyszer étkezik, és soha nem volt semmilyen betegsége, annak ellenére dem, hogy az elmúlt 50 évben naponta elszívott egy doboz cigarettát.

A Brazília északkeleti részén fekvő Pedra Branca rabszolgák számára fenntartott táborban született. Öten voltak testvérek. Bár a rabszolgákat felszabadították, még sokáig a táborban éltek. Később Sao Paolóba ment, és ott élte le élete nagy részét, egy kávéültetvényen dolgozott. 2001 óta a Bauruban lévő idősotthon lakója, és a múlt hónapban kapta meg születési anyakönyvi kivonatát. Elmondása szerint hosszú életének titka az, hogy sok mindent megélt az elmúlt évtizedekben.

Születésnapján a férfi múltját kutató szakemberek látogatták meg őt, és a legkorábbi emlékeiről faggatták. Dos Santos – akit mindenki csak Zének hív – képes volt még most is a lehető legpontosabban leírni az egykori rabszolgatábort. Az idősotthon vezetői remélik, hogy 14-es szénizotópos (carbon-14) kormeghatározás segítségével kideríthetik korát, kerül, amibe kerül.

Minden tizedik svéd lány megéli a 100. születésnapját
Minden tizedik svéd kislány megéri a 100 évet, a 2012-ben születettek közül, a fiúk esetében az arány 6 százalékos – áll a Svéd Statisztikai Hivatal szerdán közzétett prognózisában. A skandináv ország ma élő lakosainak egyharmada 90 éves kora után távozik az élők közül, 2060-ra azonban a hányad 50 százalékra emelkedik. A hosszú élet titkát sokan és sokféleképpen magyarázzák, egyre többen kutatják is. A svédek és a nők általában nem állnak rosszul, de a világ legidősebbje jelenleg egy japán nő.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!