Facebook hozzászólás
381

Még kérheted a méhnyakrák elleni oltást!

Újra több, mint 40 ezer hetedikes lány szerezhet védettséget egy súlyos, akár halált okozó betegség ellen. Az igénylőlapokat ez első szülői értekezleten osztják ki, leadási határidő: szeptember 13. A világon minden 2. percben, Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban. Magyarországon évente közel 400 nő veszti életét a betegségben. 

A méhnyakrák az egyetlen daganatos betegség, amelyik védőoltással megelőzhető. A 2014-ben indult oltóprogram rendkívül népszerű: az ingyenes méhnyakrák-megelőző vakcinát az elmúlt két évben több mint 70 ezer iskolás lány kapta meg. A kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket, és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Nemzeti Védőoltási Programban szereplő vakcina 100 lányból 93-at megvéd a HPV okozta méhnyak daganatos megbetegedésétől. Az oltást most ősszel és jövő tavasszal kapják meg az érintettek.

Iskolás lányok, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

2016-ban a szülőknek szeptember 13-ig kell az aláírt és kitöltött igénylőlapokat visszaküldeni az iskolába, hogy kislányaikat megvédjék az oltással megelőzhető súlyos daganatos betegségtől.

Az ÁNTSZ adatai szerint az oltási program kezdete óta az érintettek mintegy 80%-a, azaz több mint 70 ezer iskoláslány szülei döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik gyermeküknek a védőoltást. Ennek nyomán az iskolaorvosok összesen mintegy 150 ezer térítésmentes méhnyakrák-megelőző vakcinát adtak be az elmúlt két tanévben.

– Magyarország nemzetközi összehasonlításban is egyre jobban áll a méhnyakrák elleni átoltottság szempontjából. A korcsoporton belüli 90%-hoz közelítő oltottsági arány az állami és önkormányzati védőoltási programok sikerességét, valamint a 80%-os igénylési szint az egészségtudatos és felelős szülői magatartást bizonyítja. Nőgyógyászként csak arra tudom biztatni a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és időben védjék meg a lányokat a betegségtől – fogalmazott dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász főorvos, klinikai onkológus, HPV-szakértő, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság elnöke.

Szex az első randin
Már egy-két levélváltás vagy telefonbeszélgetés is elég ahhoz, hogy randevúra menjünk valakivel. Az első randin általában jöhet az első csók, minden ötödik online társkereső szerint pedig a szex is – derült ki a Lovebox.hu legfrissebb felméréséből. Szerintetek a nők vagy a férfiak bújnának hamarabb ágyba?

– A védőoltás akkor a leghatásosabb, ha a lányoknak a szexuális életük megkezdése előtt beadják, hiszen ekkor szinte még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel, és az immunrendszerük ekkor reagál a legjobban a vakcinára – tette hozzá a szakember.

A Nemzeti Védőoltási Programba 2014-ben kötelezően felajánlandó oltásként beemelt vakcina – HPV (humán papillómavírus) típustól függetlenül – klinikai vizsgálatokkal igazoltan magas, 93%-ot meghaladó összhatékonyságú védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál. Ilyen HPV típustól független hatékonysági adattal a méhnyakrák ellen alkalmazható más vakcinák nem rendelkeznek. A méhnyakrák prevenció mellett a nemzeti védőoltási programba beemelt vakcina az egyes HPV-törzsek okozta – ritkán előforduló – végbélnyílásrák, illetve a szeméremtest, a hüvely és a végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére  is szolgál – férfiaknál és nőknél egyaránt.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!