Facebook hozzászólás
642

Mária Terézia forog…

Egyedülálló a vállalkozásba kezdett a Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film az MR Film és az MTVA: közösen készítenek történelmi dráma sorozatot Mária Terézia életéről. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készít televíziós produkciót. A két epizódból álló történelmi sorozat első kockái a csehországi Kromerzsízsben készültek.

– A fiatal Mária Terézia apja, III. Károly király haláláról értesülve visszatér Firenzéből Ausztriába. Egy elszegényedett országba érkezik, amely tele van az ellenségeivel.

Mária Terézia és I. Ferenc, vagyis Marie-Luise Stockinger és Vojtech Kotek, Kép: MTVA
Mária Terézia és I. Ferenc, vagyis Marie-Luise Stockinger és Vojtech Kotek, Kép: MTVA

 

Nagy kísérettel, 16 lóval és két szekérrel utazik, amikor dühös parasztok állják útját – árulta el Robert Dornhelm filmrendező, milyen jelenettel kezdődik a forgatás. A kétrészes film rendezője, aki Temesvárott született és kiválóan beszél magyarul, korábban Hollywoodban is élt, és dolgozott. A több nagysikerű TV-filmet jegyző kiváló rendezőt Children of Theatre Street című dokumentumfilmjéért Oscar-díjra is jelölték.

– Már az első nap kihívást hoz a számunkra, hiszen a második rész elejével kell kezdenünk a forgatást, és főszereplőnek ezért előre kell ugrania a karakterében. A legnehezebb dolog persze, az ilyen nemzetközi koprodukciók esetén, a szervezés. Négy ország több mint ötven színészének kell rendelkezésre állnia egyszerre, és sokuk nemzetközi színpadi szerepléseit is egyeztetnünk kell a próbákhoz, a felvételekhez. Ez komoly munkát igényel – tette még hozzá a rendező.

A főszereplőt, Mária Terézia szerepét Marie-Luise Stockinger osztrák színésznő alakítja, I. Ferencet pedig Vojtěch Kotek, cseh színész formálja meg. A TV-film sorozatban magyar színészek is szerepelnek.

Uralkodó, aki nem úri kedvtelésből kedvelte az országgyűléseket
Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovénia és Ukrajna közös alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékezik meg Mária Terézia születésének 300. évfordulójáról. A bélyeget Svetlana Milijaševič szlovén képzőművész tervezte.

Robert Dornhelm egy Budapesten tartott casting alkalmával választotta ki Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint színészeket a szerepekre.

– A filmben fontos szerep jut Esterházy Miklósnak és Pálnak, akiknek a megformálását már az első pillanattól kezdve magyar színészekre szerettem volna bízni – hangsúlyozta a rendező. – A budapesti casting alkalmával nagyon sok tehetséges, remek magyar színészt volt szerencsém megismerni, ami külön megnehezítette a választást – tette hozzá.

A két Esterházy-t Nagy Ervin és Adorjáni Bálint alakítják majd. Tenki Réka, Lorenc grófnő, míg Rátóti Zoltán a porosz követ von Grumbkow szerepében lesz látható.

Mária Terézia szerepében Marie-Luise Stockinger, Kép: MTVA
Mária Terézia szerepében Marie-Luise Stockinger, Kép: MTVA

Jan Maxa, kreatív producer lelkesedéssel beszélt a feladatról.

– Kimagasló nemzetközi együttműködésnek lehetünk részesei. Azt reméljünk, hogy a királynő is büszke lenne ránk – mondta el a producer. A Mária Terézia című kétrészes történelmi drámát Pozsonyban, Bécsben és Toszkánában is forgatják majd. Az előzetesen két részesre tervezett TV-film sorozatot Magyarországon az MTVA nézői láthatják majd legelőször várhatóan 2017 végén – 2018 elején.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!