Facebook hozzászólás
476

Már ötezer méteren szundiztak a fiúk

Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik június 14-én indultak el a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében a Föld második legmagasabb csúcsának megmászására. A hegymászók az elmúlt napokban a tervek szerint haladtak, 3000 méterről gyalogosan érték el az alaptábort. Elhelyezték sátrukat és a következő hetekhez szükséges eszközeiket, a héten pedig már el is indulnak az első akklimatizációs körükre. A két hegymászó oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászik. Magyar még nem járt a K2 csúcsán.

Expedíciós térkép, Kép: sajtóanyag
Expedíciós térkép, Kép: sajtóanyag

Június 21-én indultak el Skarduból (2226 m) a Johnnie Walker K2 Expedíció tagjai, Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 alaptáborába, az 5000 méteres magasságot először busszal és autóval, majd 3000 métertől már gyalogosan közelítették meg. Az elmúlt egy hétben többek között Askoléban (3055), Paiyuban (3400 m), Urdukasban (4034 m), majd Goro II-ben (4424 m) is táboroztak. Dávid és Szilárd is jól vannak, mind fizikálisan, mind mentálisan felkészültek az akklimatizációs körökre.

Az elmúlt napokban sokszor a forrósággal kellett megküzdeni a felfelé meneteléskor, de ez nem okozott gondot a tapasztalt hegymászóknak. Dávid a beszámolójában leírta.

A jól elkapott felfelé gyaloglás önmagában örömet tud okozni. Ilyenkor azt érzem, minden a helyén van: izmaim jólesően, a megfelelő ritmusban feszülnek meg és lazulnak el, felfelé húzva-tolva testem. Légzésem folyamatos, nem kapkodó, miközben egy sajátos szórt figyelem alakul ki, aminek segítségével idegrendszerem a megfelelő helyre, a megfelelő szögben helyezi el lábaimat, támasztja le kezeimmel a túrabotokat. –

Az alaptábor elérése előtt már mindketten nagyon izgatottak voltak, akkor Szilárd úgy fogalmazott, hogy Dáviddal vállvetve ballagnak a gleccseren.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd az alaptáborban, Kép: sajtóanyag
Klein Dávid és Suhajda Szilárd az alaptáborban, Kép: sajtóanyag

– Itt-ott sebes folyamokon ugrunk át, máshol méretes sziklatömbök élén szökdécselünk, szinte nesztelen. Jobbunkon már a Broad Peak súlyos tömbje, szemben pedig, sűrű felhőbe burkolódzva, a Karakorum hegyeinek leghatalmasabbika. Tekintetem izgatottan, már-már félve emelem a magasba, várva a pillanatot, amikor végre megmutatja magát. –

Aztán ez a pillanat is eljött, megpillanthatták a K2 gyönyörű domborulatait, az alaptábor elérése pedig már egészen más kihívások elé állította a Johnnie Walker K2 Expedíció tagjait, hiszen ott már a jég az úr, a K2 alaptábora egy gleccseren helyezkedik el. Így tegnap délután kőtörmelékből és jégből kellett kifaragniuk vízszintes sátorhelyüket, amit aztán sziklákkal és kőzúzalékkal raktak ki. A sátrak felállítása után berendezkedtek, majd villanyszerelői tehetségüket is megmutathatták, hiszen a központi sátorba az áram bevezetése is rájuk várt.

A Johnnie Walker K2 Expedíció célja, hogy oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül érjék el a 8611 méteres csúcsot, melyen magyar még nem állt. Indulásuk előtt a hegymászók elmondták, hogy ha összehasonlítjuk a többi heggyel, a K2 egyszerre technikás és magas: letörései meredekek, az igazán kemény nehézségek pedig a hegy legmagasabb régióiban vannak, de ők felkészülten és tapasztaltan vágtak bele az expedícióba. A tervek szerint július végén-augusztus elején támadják meg a Hegyek Királyának nevezett csúcsot.  

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!