Facebook hozzászólás
197

Már csak tíz napja van a borosoknak

A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, ami a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie, hogy április elsejétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90%-ának jelenthet könnyítést.

Borospoharak vörösborral teli, Kép: pixabay
Borospoharak vörösborral teli, Kép: pixabay

A jövedéki törvény módosítása értelmében jellemzően a saját vagy vásárolt szőlőből, legfeljebb 1000 hl mennyiségben bort előállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelő státuszt. Ezek a termelők 100 hl palackos erjesztésű pezsgőt is készíthetnek. Fontos, hogy csak magyar szőlőt dolgozhatnak fel és nem vásárolhatnak bort. – A kategória bevezetésével elsősorban a kis, családi borászatok adminisztrációs terheinek csökkentése volt a célunk, ezt tartottuk szem előtt, amikor a javaslatunkat benyújtottuk a jogalkotóknak – hangsúlyozta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.

Nyilatkoznia valamennyi borászatnak kötelező, függetlenül attól, hogy kisüzemi termelőként vagy egyszerűsített adóraktári engedélyesként folytatja tevékenységét. Március 31-ével ugyanis minden termelőnek automatikusan megszűnik az eddigi engedélye.

Alapesetben a kisüzemi bortermelőknek jövedéki ügyekben ezentúl nem lesz kapcsolata a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, kivéve, ha EU-tagállamba kívánnak bort értékesíteni. Ilyen esetekben a NAV-tól kapott egyedi azonosító birtokában állíthatnak ki kísérőokmányt.

8+1 mennyei páros
Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását.

Azok, akik egyszerűsített adóraktári körben maradnak, új, elektronikus engedélyt kapnak a NAV-tól. Nyilvántartásukat a jelenlegi pincekönyvben vezethetik tovább. A hamarosan megjelenő új pincekönyv-rendeletnek köszönhetően azonban ez a nyilvántartás is egyszerűbbé válik. A kisüzemi bortermelőknek a HNT javaslatai szerint még ennél is egyszerűbb nyilvántartást kell várhatóan vezetniük.

Az új szabályoknak megfelelően kevesebb adatra lesz szükség az elszámolás leadásához is, s ezeket is csak évente egyszer, a borpiaci év végét követően, augusztus 15-éig kell a termelőknek benyújtaniuk a hegybíróhoz. A termelői pezsgőt előállító, tároló termelőknek ezzel egy időben kell megküldeniük jövedéki adó bevallásukat a NAV részére, és ekkor fizetik meg az adót is.

Részletes tájékoztatás a szervezet honlapján, a www.hnt.hu oldalon érhető el.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!