Facebook hozzászólás
359

MagdaFesztre várnak mindenkit a Csokonai Színházba

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából MagdaFeszt címmel rendez fesztivált a debreceni Csokonai Színház október 2. és 10. között. A fesztiválon a debreceni író műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség.

A fesztivál Szabó Magda munkásságának ünneplése mellett hagyományteremtő céllal is születik: a jövőben olyan női alkotókat állítanak majd a középpontba, akik hasonlóképpen egyedülálló, ám korábban kevésbé hallható hangjai a jelen vagy a múlt színházművészetének.
A Csokonai Színház két korábbi, nagy sikerrel játszott előadását, a Régimódi történetet és Az ajtót is felújítja az eseményre, valamint két új ősbemutatóval készül. Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operája Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott (rendező: Gemza Péter), a Ha álom az élet című előadás pedig, melynek rendezője a francia Adélaïde Pralon, a híres francia írónő, George Sand életének és művészetének motívumaiból táplálkozik.

Jelenet a Régimódi történetből - Csokonai Színház
Jelenet a Régimódi történetből – Csokonai Színház

Miklósa Erika énekesnő Szirtes Edina Mókus hegedűművésszel és a Csokonai Színház énekkarának közreműködésével ad koncertet október 10-én este 8 órától. Elhozza Debrecenbe a Mosonyi Aliz meséjéből készült Az öreg kisasszony autósmeséi című gyermekelőadását Takács Katalin, illetve az E-Mancik Színházi Manufaktúra a Verslábak neccharisnyában című, kortárs női költők műveiből összeállított produkciója is látható lesz.

A Budapesti Operettszínház az Abigél adaptációjával érkezik a Csokonai Színházba. Az előadást három alkalommal (október 7-én, 8-án és 9-én) láthatja a közönség. Szabó Magdát, a lírikust állítja középpontba a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkciója. Az Agyigó a fesztivál utolsó napján, október 10-én (kedden) tekinthető meg a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

A fesztivál ideje alatt Tisztuló horizont címmel álló- és mozgókép-installáció tekinthető meg a színházban, emellett beszélgetésen mutatják be az Alföld folyóirat Szabó Magdára emlékező írásait, illetve tematikus szabadulószobával is várják az érdeklődőket.

Díszelőadás október 5-én
Ízig-vérig debreceni történetet mesél el Szabó Magda a Régimódi történet című regényében, felelevenítve saját családjának, elsősorban édesanyjának múltját. A hagyományhoz való viszony generációs kérdéseit feszegető művet társulatunk oszlopos tagja, Csikos Sándor állította színpadra, aki az írónő legkedvesebb debreceni színésze-rendezője volt. A Régimódi történet az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét. Egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!