Facebook hozzászólás
384

LUX-filmnapok – 2017

November 8. és 10. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotást. A versenyben lévő műveket – habár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európaiság, az európai identitás komplex kérdésköre, melyhez a szerzők valós élethelyzeteken és kihívást jelentő szituációkon keresztül közelítenek.

Western, filmkocka, Kép: Európai Parlament
Kép: Európai Parlament

A LUX-filmnapok nyitófilmje november 8-án 19:00 órakor Valeska Grisebach német-bolgár-osztrák koprodukcióban készült Western című alkotása, amely egy szokatlan vendégmunkás-történet. Érdekessége, hogy Kelet és Nyugat találkozását, átjárhatóságának kérdését nem a Nyugatra vándoroló kelet-európai, hanem fordítva: Bulgáriában dolgozó német munkások történetén keresztül dolgozza fel, ráadásul a western műfaj stíluseszközeinek megidézésével.

A film a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert, korábban pedig Cannes-ban versenyzett az Un Certain Regard szekcióban.

A vetítés előtt 18:00 órától Kávéházi beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Sziámi vér, filmkocka, Kép: Európai Parlament
Kép: Európai Parlament

November 9-én 19:00 órakor Amanda Kernell filmjét, a Számi vért (Sameblod) vetítik. A svéd-norvég-dán koprodukcióban készült dráma harmincas években játszódó cselekménye a kisebbségi lét – diszkrimináció, asszimiláció, a lehetséges önérvényesítés – kérdéseit járja körül.

A történet főszereplője egy 14 éves számi (lappföldi) származású rénszarvaspásztorlány, aki az egyre erősődő idegengyűlölet és az iskolában zajló rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből, azonban ahhoz, hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával, kultúrájával.

A Számi vér áprilisban a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíjában, a Hullámtörők-díjban részesült.

120 dobbanás filmkocka, Kép: Európai Parlament
Kép: Európai Parlament

November 10-én 19:00 órakor a 120 dobbanás percenként (BPM – Beats Per Minute) vetítésével zárul az idei LUX-filmnapok. A francia Robin Campillo filmdrámája a kilencvenes évek Párizsába viszi vissza a nézőt, ahol a dokumentarista formanyelvi megoldások és az archív anyagok segítségével a korabeli AIDS-aktivizmus történetébe enged bepillantást.

A 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film négy díjat nyert a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, köztük a Zsűri Nagydíját és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is, emellett ez a film Franciaország hivatalos nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

A LUX FILMDÍJRÓL
A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2017. november 8-10. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 14-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.
Legyen a wifi mindenkié!
Mindenkit megillet az ingyenes, jó minőségű, reklámmentes internetkapcsolat az európai képviselők szerint. A városban élők könnyebb helyzetben vannak, nem úgy a vidékiek. A parlament már a részleteken dolgozik: a következő két évben 120 millió eurót különítenek el erre a célra.

A LUX-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a LUX filmdíjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2018. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2018 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!