Facebook hozzászólás
233

Lőttek az állatcsempészeknek

A kutyák és a macskák nyilvántartásainak uniós adatmegosztását kérte az Európai Parlament. A képviselők szerint ezzel erősödhet a gyakran rosszul tenyésztett, és betegségeket terjesztő háziállatok illegális kereskedelme elleni fellépés. A háziállat-csempészet, beleértve a vad és egzotikus állatokét is, egyre gyakrabban kötődik a szervezett bűnözéshez, és közegészségügyi kockázatot is jelent – mondták a képviselők.

Kutyához dörgölőzik a macska, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A nem kötelező erejű állásfoglalásában a testület arra kérte az Európai Bizottságot, hogy legyen minden tagállamnak egymással kompatibilis macska és kutya nyilvántartása, és fontolja meg ilyen lajstrom más háziállatok esetében is. A képviselők szerint a háziállatok regisztrációja, és az adatok uniós megosztása csökkentené az okirat-hamisítást, és az illegális kereskedelmet. Egyúttal segítené egy-egy járvány forrásának megállapítását,  visszakeresését, és könnyben kideríthető lenne kik bánnak rosszul az állatokkal?

Az állásfoglalásban megjegyzik, hogy számos tagállam rendelkezik a kedvtelésből tartott állatok azonosítására, és nyilvántartására szolgáló kötelező rendszerrel, azonban eltérések mutatkoznak a tárolt információk, illetve a nyilvántartott állatok között.

Háttér
Az Állategészségügyi jogszabály-tervezetről már tavaly júniusban informálisan megállapodtak a képviselők és a tagállami miniszterek. A dokumentumot várhatóan a március 7-én kezdődő strasbourgi plenáris ülésen szavazza meg második olvasatban a Parlament. Ez feljogosítja az Európai Bizottságot, hogy a háziállatok nemzeti nyilvántartásainak felállítására kérje a tagállamokat, ha az szükséges a betegségek hatékony megelőzéséhez, és EU-n belüli nyomon követéséhez. A jogszabálytervezet alapján a hivatásos háziállattartókat és eladókat is nyilvántartásba kellene venni.

Emiatt az összes nemzeti nyilvántartást kompatibilissé kellene tenni – állítják a képviselők. Az állatok tulajdonosaira és eladóira vonatkozó személyes adatok megfelelő védelméről is gondoskodni kell, szögezték le.

A parlament azt is kéri a bizottságtól, hogy fogadjon el határozott, és hatékony intézkedéseket a kedvtelésből tartott állatok, köztük a vadon élők illegális kereskedelme ellen. Mint megállapították, az ilyen állatok gyakran rosszul tenyésztettek, gyengén szocializáltak, és érzékenyebbek a betegségekre. Mint hozzátették: az elmúlt évtizedekben megjelent új emberi betegségek 70%-a állati eredetű volt!

Tudtad?
Az Európai Parlamentben a képviselők elsöprő többsége az EU Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelveinek felülvizsgálatra bocsátása ellen szavazott. A WWF európai irodái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy kövesse a példát és támogassa a természetvédelmi irányelvek megtartását 2016 tavaszán. A részletekről itt olvashatsz!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!