Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 08. 09:00 | Krajcsó Judit

PROGRAMAJÁNLÓ

Lepkeorchideát ma és a hétvégén minden nőnek!

Igazán szemet gyönyörködtető program lesz a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítása, amelyet idén kivételesen négy napon át, március 11. és 14. között lehet megtekinteni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A lepkeorchidea lesz idén a főszereplő.

A lepkeorchideát a 18. században fedezték fel, népszerűsége azóta töretlen. Ezt a szakemberek szerint annak köszönheti, hogy könnyen nevelhető lakásban is, sokat virágzik, gondozása pedig egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A plakát forrása: orchideakiállítás.hu

A Phalaenopsisok az ázsiai esőerdőkben őshonosak, Malajziától Új-Guineáig megtalálhatók. Jelenleg 70 faját ismerik a kutatók. Első leírása 1750-ből maradt fent, Borneo szigetén egy lepkegyűjtő fedezte fel a hatalmas, fehér virágú növényt, amely messziről úgy tűnt, mintha lepkék ülnének egy ágon.
A korabeli európai kertészetek jó ideig csak rajzok alapján ismerték a virágot, a tengeren való több hetes szállítást ugyanis a begyűjtött növények többsége nem élte túl, mivel a lepkeorchideák nem rendelkeznek víz és tápanyag tárolására szolgáló szervvel, így hamar kiszáradnak, tönkremennek. Ennek következtében csupán néhány példány érkezett meg élve Európába, így az áruk is szinte elérhetetlen volt.

Az első európai virágzásra 1847-ig kellett várni. Ennek a ténynek tudható be, hogy a Phalaenopsisok később váltak széles körben ismertté, és később kerültek be az értékes európai orchidea-gyűjteményekbe. A lepkeorchideák keresztezése az 1960-as években vett lendületet, amikor szinte naponta születtek a kertészetekben újabb és újabb színű, mintájú és nagyságú hibridek.
A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepke az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető orchideává vált. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a “fekete” orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik, de nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett “vízesés” orchidea is, amelynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai a vízeséshez hasonlítanak. Ezek mellett léteznek fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek is.
A bemutatón számos botanikai faj és hibrid lesz látható a többi, tavasszal nyíló egyéb orchideafajjal együtt.Részletes tudnivalókat itt találod!

Így lesz gyönyörűen virágzó az orchideád!
Az orchidea az egyik legcsodálatosabb virágok egyike, büszkén tesszük ablakba vagy jól látható helyre. Igazán akkor szomorodunk el, ha a virágok eltűnnek, és csak a csupasz szárat, leveleket nézegethetjük. Hogyan gondozzuk, hogy ismét nyíló virágokat lássunk? Segítünk!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!