Facebook hozzászólás
317

Lengyel, magyar két jó barát! Ezt ünnepeljük hétvégén

A híres lengyel–magyar barátságnak kinevezett napja is van: március 23. Ez alkalomból országszerte változatos programok között válogathatunk, akár a komolyabb, akár a könnyedebb megemlékezés áll közel hozzánk.

Kép: erepublik.com

A magyarok és a lengyelek kapcsolata igen erős volt a történelem folyamán, egészen az Árpád-kortól napjainkig. A szoros kapcsolatokat egy mondás is megerősíti: Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.

Március 23-át a Magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította a Magyar–Lengyel Barátság Napjává. A legfőbb közjogi méltóságok, az államelnökök részvételével megrendezett ünnepnapok kiváló alkalmat jelentenek arra, hogy tisztelegjünk a két ország történelmének közös vonásai, a magyar és a lengyel emberek jól ismert barátsága előtt, s egyúttal megerősítsünk egy régebbi, civil kezdeményezést. A barátság napját országszerte változatos programokkal ünneplik.

Egerben egész ünnepi héttel készülnek. A hétvége kétnyelvű misével indul az egri Bazilikában, majd a két ország államfője közösen emléktáblát avat a lengyel menekültek befogadásának emlékére. A Vármúzeumban is szombaton lesz népi játszóház, kézműves foglalkozáson a lengyel királylányok nyomában járhatnak a gyerekek, lesz hagyományőrző és fegyverbemutató, és 11:30-kor a Musica Historica együttes koncertezik. A hét folyamán számos koncert, kiállításlesz a lengyel–magyar barátság apropóján.

Székesfehérváronközéleti és művészeti részei is lesznek a programoknak, amelyeknek mind magyar, mind lengyel közéleti szereplők is részesei lesznek. Összesen négy kiállítás nyílik, melyek között a korábban meghirdetett diákrajzpályázat munkái is láthatók lesznek. A Vörösmarty Színházban pedig gálaműsor is lesz, amelyen a Hermann László kamarazenekar, továbbá magyar és lengyel művészek lépnek fel. A szombati gálaműsorra a Polgármesteri Hivatal Közművelődési és Rendezvényszervező Irodáján lehet még jegyet igényelni.

Két hétvégén is várnak a márciusi nyílt napok!
A mostani és a márciusi utolsó hétvégén is Dél- és Nyugat-Dunántúltól Észak-Magyarországig, az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja rendezvénysorozat keretében az ország több mint 50 helyszínén jobbnál jobb programokkal várják az érdeklődőket. Persze a főváros és környéke is sok érdekességet kínál.

Vasárnap délelőtt 10.30-kor a Jávor Ottó téren, a Katyn emlékkeresztnél koszorúznak, és emlékeznek a lengyelek II. világháborús tragédiájára. A Nemzeti Emlékhelynél pedig a két nép közös szentjeit is megismerhetik az érdeklődők a vasárnap 11 órakor megnyíló kiállításon. A két nép szentjei fontos szerepet töltöttek be egykor egész Európában, és érdekesség, hogy II. János Pált áprilisban avatják majd szentté Rómában. Ennek kapcsán a Barátság moziba várják a Fejér megyei és fehérvári középiskolák szervezett csoportjait március 21-én. A II. János Pál – a fehér ruhás vándor című filmet 9 és 11 órától vetítik.

Budapesten az Erzsébetvárosi Lengyel Önkormányzat évek óta rendezi meg a Magyar Lolka vs. Lengyel Bolka fesztivált. Idén március 23-án 11-től 19 óráig a Gödör Klubban (1061 Budapest, Király u. 8–10.) tartanak dizájnvásárt ez alkalomból, ahol lengyel és magyar kézművesek, iparművészek termékei között válogathat a közönség. A vásár ideje alatt, 16 órakor fellép a Cosa Polska együttes.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!