Facebook hozzászólás
432

Légy profi házi sajtkészítő!

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát, és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor érdemes lenne professzionális szintre emelni  a tudásod!

Hölgyek a konyhában sajtot készítenek. Kép: pixabay
Sajtkészítés, Kép: pixabay

A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid! Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy, és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat!

De miért is jó házilag készíteni a sajtot?
Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket Te választasz ki, és szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz.

– Ha Te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel – és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon -, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz – árulta el a Focus Oktatóközpont vezetője. Lázár Imre szerint nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. – A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul  – a sokadik doboz bonbonnal ellentétben –  biztosan elfogy. Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz. A tanfolyamon az „Élelmiszeripari vállalkozások működtetése” elnevezésű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.

Egy nagy szelet sajt, előtte egy-egy kekszen egy-egy falat, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Hogyan lehet valakiből sajtkészítő?
Az élelmiszeripari tanfolyamokon a technológia ismerete mellett legalább olyan fontos, hogy a higiéniai szabályok betartásának módját is megtanuld. A hűtés folyamata és a műhelyed tisztán tartása alapvetően fontos, hiszen a fogyasztók egészsége a tét.

– Hallgatóink élelmiszer-biztonsági  és élelmiszer-higiéniai ismereteket is szereznek, és ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, de nagyon fontos – hangsúlyozza a Focus Oktatóközpont vezetője. – A tanfolyamok itt úgy épülnek fel, hogy az elméleti rész mellett egy központi gyakorlati képzés is van. Itt olyan alaptudást szereznek a hallgatók, amellyel már magabiztosan mozognak az üzemben, ahol a további gyakorlati képzést megkapják. Lehet, hogy hosszabb a tanfolyam és többe is kerül, mint a „gyorstalpaló” képzések, de a cél az, hogy a résztvevők ne csak bizonyítványt, hanem használható tudást kapjanak nálunk. –

Jó, ha tudod: a sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával! 

Nem árt saját készítésű sajtból készíteni például ezt  receptet!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!