Facebook hozzászólás
284

Lázadás a kényszerházasság ellen

A Mustang című film nyerte az Európai Parlament 2015-ös LUX-díját, jelentette be Martin Schulz elnök a strasbourgi plenáris ülésen rendezett díjátadón. A Mustang öt nővér történetét meséli el, akiket kényszerházasság keretében akarnak férjhez adni, de akik ehelyett a saját életüket élve megtörik a hagyományt.

Deniz Gamze Ergüven török rendezőnő átveszi az idei LUX-díjat az Európai Parlamentben, Kép: Európai Parlament
Deniz Gamze Ergüven török rendezőnő átveszi az idei LUX-díjat az Európai Parlamentben, Kép: Európai Parlament

Idén is három alkotás jutott a döntőbe. A nyertes filmrendezőnek, Deniz Gamze Ergüvennek és a stábnak gratuláló Schulz elmondta: „A nagyon eltérő három film alapvető kérdéseket vet fel: Hogyan változzon meg a kivándorlásra berendezkedett kontinensünk bevándorlás idején? Mi a nők szerepe az Európa küszöbén működő társadalmakban? Hogyan ássa alá a gazdasági válság közös életünket? Támogatásra érdemesek ezek az alkotások, és büszke vagyok arra, hogy az Európai Parlament idén is segít abban, hogy a lehető legtöbben láthassák őket.”

LUX-díj
A Lux-díj a fény mértékegységéről kapta a nevét, ami egyben utalás a Lumiére fivérekre, akik kifejlesztették a filmgyártáshoz nélkülözhetetlen színes képrögzítési eljárást.

A kulturális és oktatási szakbizottság olasz szocialista elnöke, Silvia Costa hozzátette: „A LUX-díj tulajdonképpen a kulturális diplomácia egy példája, hiszen előmozdítja a kulturális és nyelvi sokszínűséget, és a valóságot művészi módon interpretálva segít megértenünk egymást. Nem pusztán Európában, hanem az egész világon.”

A Mustangon kívül még két film jutott még a döntőbe: Mediterranea (Olaszország, Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Katar) Jonas Carpignano rendezésében, és az Urok (A lecke) (Bulgária) Kristina Grozeva és Petar Valchanov rendezésében. Ezek fordításának és feliratozásának költségeit a Parlament állja, hogy az alkotásokat az unió mind a 24 hivatalos nyelvén vetíthessék. A nyertes filmet emellett gyengénlátók és -hallók számára is elérhetővé teszik.

A döntős alkotásokat az Unió 28 tagállamában a szeptembertől decemberig tartó időszakban megrendezett LUX-filmnapokon vetítik. A cél, hogy a lehető legtöbb európai részesülhessen az európai mozi gazdagságában és sokszínűségében, és hogy vita alakulhasson ki a filmek által felvetett kérdésekben.

A magyar Saul fia című film is elődöntős volt, de végül nem jutott tovább.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!