Facebook hozzászólás
376

Láttam hamuszín arcotokat – fotókiállítás a FilmesHÁZban

Chochol Károly fotóművész 1956-os munkáiból nyílik kiállítás a FilmesHÁZban, a IX., Ráday u. 31/k alatt október 14-én este 6-kor. A tárlatot Szarka Klára fotótörténész nyitja meg, majd Devecseri Gábor Láttam hamuszín arcotokat című verséből idéz, és beszél a költeményről Varga Sándor Márton. Az ünnepség után Dunavölgyi Péter beszélget a fotóművésszel.

Chochol Károly fotoriporter vidám portréja
Chochol Károly fotoriporter, fotóművész

Chochol Károly fotóriporter és fotóművész nyolcvan évvel ezelőtt Budapesten látta meg a napvilágot. Eredeti szakmája optikus. Még gimnáziumi tanulóként tagja lett a budapesti Fotóklubnak, ahol  Haller Frigyestől, Szöllősy Kálmántól, Vadas Ernőtől, Sztály Jánostól tanult fényképezni. Már ekkor számtalan hazai és külföldi fotókiállításon szerepeltek képei, nemzetközi elismerését már ekkor több díj jelzi. Húszévesen megkapta az AFIAP címet.

1960-tól a Magyar Televízióban a TV Híradó fotóriportere lett.  Majd három évtizeden át fotóriportokban örökítette megy Magyarország eseményeit. A 70’-es évektől kezdve a TV Híradóban  naponta jelentek meg késő délután vagy este kezdődött sporteseményekről készült fotói. Ő dokumentálta a TV Híradó szerkesztőég belső életét is.

A Magyar Fotóművészek Szövetségében fotótörténeti munkát végez, részt vett Balogh Rudolf hagyatékának megmentésében. Szerkesztője és rendezője több kiállításnak többek között a Műcsarnok „Tény-kép” kiállításának 1980, a Magyarok a fotótechnika történetében, Műcsarnok 1989, Balogh Rudolf- emlékkiállítás, Műcsarnok, 1989.

Kálvin tér 1956., Chochol Károly drámai felvétele idős párral, villamosronccsal
Kálvin tér 1956., Chochol Károly drámai felvétele

Jelentősek kortárs fotósokról készített ironikus képei. Folyamatosan rendeznek kiállításokat a képeiből.

Éljen ÁPRILIS 4. vidám jelenet egy tornászversenyen Chochol Károly felvétele
Éljen Április 4., Chochol Károly felvétele

A digitális technika megjelenéséről így nyilatkozott a művész Dunavölgyi Péternek egy korábbi beszélgetésben:

– A fényképezés 1839-ben indult és egy tíz évvel később, úgy 1850 körül már valamiféle negatív anyagra, hordozóra, üveglemezre vagy egyébre elkészítették a felvételeket, negatívokat. Ha ezeket a negatívokat egy kicsit is gondosan kezelték, bizonyított tény, hogy mind a mai napig kifogástalan állapotában megvannak. Hol van az az ember, aki nekem azt tudná mondani, hogy a digitális technikával készült képeket a mai adathordozók 150 év múlva is megőrzik? –

A teljes beszélgetést is érdemes elolvasni!

A modern fotótechnikának köszönhetően erdei, éjszakai felvételek készültek Észak-Magyarországon, amiből kiderült, hogy örvendetesen szaporodnak a farkasok.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!