Facebook hozzászólás
322

Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister

Autentikus Trónok Harca vacsorákra hívják egymást a rajongók szerte a világban. Bemutatjuk, miből áll egy menüsor.

Kép:Falatozz.hu

A negyedik évadánál tartó Trónok harca nem véletlenül az egyik legnépszerűbb televíziós sorozat az elmúlt években: a középkorba ágyazott regény-adaptáció remek dramaturgiával, árnyalt karakterekkel, frappáns párbeszédekkel és lehengerlő látványvilággal nyűgözi le részről részre a nézőket. Mint minden sikerszériának, a Trónok harcának is megvan a maga rajongói bázisa, amelynek tagjai egészen fantáziadús módszerekkel teremtik újra maguknak a filmbéli világot a beöltözős partiktól kezdve a korhű kardvívásig, bár sárkányröptetésről egyelőre nem tudunk.

A legújabb hóbort világszerte, hogy a regényhez, illetve a tévésorozathoz hű vacsorára invitálják egymást a fanok. Ez az ínycsiklandó divat a sorozat előrehaladtával egyre népszerűbbé és elterjedtebbé vált, ezért az ehhez kapcsolódó ismeretanyag is folyamatosan gyarapszik az interneten. Mivel csak az igazán elvetemült rajongóknak jut eszébe még azt is figyelni két véres vagy fedetlen kebles jelenet között, hogy mit esznek éppen a karakterek, a Falatozz.hu összegyűjtötte, hogy milyen kellékei vannak egy ilyen szeánsznak.

A feladat nem volt nehéz, ugyanis George R. R. Martin, a regénysorozat írója, előszeretettel tér ki az egyes szereplők ételeire, részletezve Westeros királyainak és nemeseinek lakomáit. A sudár Sansa citromtorta-imádata az emlékezetesebb gasztronómiai pillanatok közé tartozik, de megszámlálhatatlan helyen és időben bukkan fel az evés és ivás, mint központi motívum. Az összeállítás egy teljes menüsort tartalmaz a levestől a desszertig és az italig, amelyet a hétköznapokban is elérhető hozzávalóknak köszönhetően egy kis konyhai gyakorlattal bárki el tud otthon is készíteni. Érdemes belevágni, rajongóknak és a sorozattal csak most ismerkedőknek egyaránt.

Visszatér az X-akták
Tizenhárom évnyi kihagyás után eredeti szereplőivel tér vissza a televíziók képernyőjére az X-akták című kultikus sci-fi sorozat. David Duchovny és Gillian Anderson egy hatrészes széria erejéig ölti magára ismét Fox Mulder és Dana Scully FBI-ügynökök szerepét.

Akit komolyabban foglalkoztat a téma, annak ajánljuk az angol nyelven már 2012 óta kapható hivatalos Trónok Harca szakácskönyvet is (A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook címen). Az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó ugyanis meglátta a lehetőséget egy gasztro-blogban, amelyet két rajongó lány, Chelsea és Sariann kezdett írni még 2011-ben. A lányok komoly kutatómunkával összegyűjtötték a könyvben olvasható fogások középkori és modern változatát egyaránt, és még kígyóból készült étket is kipróbáltak a korhűség kedvéért.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!