Facebook hozzászólás
376

Kuku és barátai

A fogyatékos gyerekek iránti érzékenység fejlesztését szolgálja az a mesekönyv, ami a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület segítségével jelent meg. A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című könyv látássérülteknek elérhető változatát a napokban mutatták be a Vakok Iskolájában.

Kuku és barátai könyv és hangoskönyv, Kép: NEO Halmai Gyöngyi
Kép: NEO/ Halmai Gyöngyi

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület a Kuku és barátai 2015-ös, első kiadása után újabb küldetésbe kezdett, és közösségi gyűjtést kezdeményezett azért, hogy az érzékenyítő mesekönyv audionarrált változata a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé válhasson – térítésmentesen. Az akcióval a segítőkutyákat képző egyesület egyedülálló lépést tett. Az októberben indult közösségi gyűjtést siker koronázta, ennek köszönhetően az egyesület a Vakok Iskolájában bemutathatta a mesekönyv audionarrált változatát.

Vakvezető kutya és egy egy vak kislány, Kép: NEO/Halmai Gyöngyi
Kép: NEO/Halmai Gyöngyi

– A hangoskönyv bemutatására olyan helyszínt kerestünk, ahol látássérült gyerekek tanulnak. Azért esett a választásunk erre az intézményre, mert a mesekönyv egyik szereplője, Enikő is ide járt gyerekkorában – árulta el Loványi Eszter, a könyv szerzője és a NEO önkéntese.

Az 1825-ben indult Vakok Iskolája volt az első olyan intézmény Magyarországon, amely a látássérültek oktatását tűzte ki missziójául. A segítőkutyákról és gazdáikról szóló hangoskönyvet az iskola könyvtárából is lehet már kölcsönözni.

Állatsimagtó a Vakok Iskolájában, Kép: NEO/ Halmai Gyöngyi
Állatsimagtó a Vakok Iskolájában, Kép: NEO/ Halmai Gyöngyi

A bemutató amiatt is különleges alkalom volt, hogy a Kuku és barátai több szereplője is megjelent.

Kórházban a sztárcsapat
Kiss Ramóna három „Lázadó” amazonnal fogott össze, hogy együtt csaljanak mosolyt a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt gyerekek arcára. Közös rajzolással lepték meg az ott gyógyuló, vagy éppen felülvizsgálatra várakozó gyerkőcöket.

A hangoskönyv debütálását a szereplők mellett az iskola látássérült tanulói és az intézmény pedagógusai kísérték végig. A résztvevők megismerhették a szereplők személyes történetét, és együtt játszhattak a kutya-gazda párosokkal.

– Az esemény vizuális információit szavakkal és egyéb más, ép érzékszerv alkalmazásával tettük élménnyé a látássérült gyermekek számára. Örülünk, hogy a hangoskönyv bemutatására egy olyan közegben került sor, amelynek tagjai kölcsönös nyitottsággal és rugalmassággal fordultak egymáshoz – mesélt tapasztalatairól Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke.

Az egyesület tagjai nem csupán a Kuku és barátai kiadását álmodták meg, hanem azt is, hogy az térítésmentesen legyen elérhető a vakoknak és a gyengénlátóknak. A közösségi gyűjtésnek köszönhetően, előzetes egyeztetés alapján, minden látássérültnek ingyenesen juttatják el az audionarrált mesekönyvet.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!