Facebook hozzászólás
280

Kortárs kollázskiállítás a Kollázsban

Újabb gasztroparadicsom, újabb kiállítótér nyitotta meg kapuit a belváros szívében, a Gresham-palota történelmi épületében. Az 1910-es és 20-as évek Budapestjének szecessziós stílusát és kávéházi kultúráját tükröző épület különleges művészeti hagyományokat és emlékeket hordoz, amelyek felelevenítésére kortárs képzőművészeti program jött létre.

Kép: Index

Mintegy 100 évvel ezelőtt a Gresham-palota adott otthont a legendás Gresham Kör találkozóinak, ahol a törzsvendégek között a magyar képzőművészet meghatározó alakjai, a többi között olyan híres festők fordultak meg rendszeresen, mint Bernáth Aurél, Pátzay Pál, Berény Róbert és Szőnyi István. A kávéházi közeg, a kiváló ételek és italok, a pezsgő társasági élet számos alkotáshoz adott inspirációt és ötletet.

Most a Gresham Kör művészeti szellemének újraélesztését határozta el a Kollázs – Brasserie & Bar az Art Market Budapesttel, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának szervezőjével együttműködve: az étterem belső terét kortárs művészek alkotásai varázsolják még különlegesebbé.

A kiállított művészeti anyag évente három alkalommal frissül.

A történelmi belső térrel ellentétben az étteremben kiállított művészi alkotások kortárs alkotók művei: a nyitó kiállítás nagy művészi hagyományokra épülő, kortárs kollázsalkotásokat mutat be.

A kollázs az egyik legdinamikusabb művészeti technika, amellyel különféle alkotóelemekből – például festékből, fényképből, ceruzarajzból vagy újságkivágásból – állítanak össze egy alkotást. A kollázsban bármi szerepelhet, amit a művész beleálmodik. Minden lehetséges!

A kollázsművészet nemzetközi nagymesterei, köztük Georges Braque vagy Pablo Picasso már több mint száz éve szívesen alkalmazta a technikát, amely aztán az 1920-as, 30-as évek Magyarországán olyan nemzetközi hírű művészeket ragadott magával, mint Kassák Lajos, Bálint Endre vagy Kepes György.

Ahogy a chef de cuisine, a kitűnő szakács válogat gondos mértékkel és finom ízléssel abból, amit a konyhában talál, úgy a kollázst megálmodó helyi művészek is szabadon, csak a fantáziájuk és ízlésük által korlátozottan szelektálnak a rendelkezésükre álló elemek sokaságából.

A „KOLLÁZS” kiállításon – amelynek kurátora Tóth Pál Sándor – Balla Márta, Fekete Szilvia, Ron Fischer, Kerekes Gábor, Köves Éva és Végh Júlia alkotásai láthatók.

A Duna partján, a Lánchíd és a Bazilika történelmi kulisszái között, a Four Seasons Hotel épületében található étterem belső kialakítása az 1910-es és 20-as évek művészetét idézi, méltó emléket állítva a szecessziónak és Budapest legendás kávéházi kultúrájának. A San Franciscó-i EDG Design által megálmodott belső tér a régit az újjal, a luxust az egyszerűséggel ötvözi, és tipikus budapesti hangulatot áraszt.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!