Facebook hozzászólás
350

Korsót fel! Ma ünnepeljük a Sör Világnapját!

Elsőként jelent meg Ale sörrel a hazai piacon a Soproni. A szűretlen, kellemes, fűszeres, könnyű nedűvel az ország száz vendéglátó helyén és a különböző fesztiválokon találkozhatunk. Érdemes megkóstolni, de nemcsak ma, a Sör világnapján!

Soproni sör, Kép: László Márta
Soproni A.P.A., Kép: László Márta

Elsőként a látvány, ami kicsit meglepi a sörben nem túl gyakorlott hazai kóstolót, hiszen egy szűretlen csapoltat ízlelhettünk!

– Neve a fűszeres, mégis könnyed American Pale Ale elnevezés rövidítéséből származik: A.P.A. Különleges élményt nyújt azoknak, akik úgy döntenek, hogy ezen a nyáron kipróbálnak valami újat, de szeretik a minőséget – kezdte a bemutatót Zab Gábor, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. marketing igazgatója.

A szűretlen A.P.A. lágy, citromos, de kevés komlóval készült sör, amit amerikai élesztővel oltanak be. Erről már Papp Nándor, a Heineken martfűi gyárának sörfőzője mesélt a sajtóbemutatón. Mint elmondta, tapasztalataik szerint a magyar közönség nem nagyon szereti az erős söröket, így született meg egy, ez az eddig nálunk nem ismert ízvilág.

– Az újdonság nem túl keserű, sokkal inkább fűszeres, enyhén virágos az utóíze, amit a legjobb minőségű fűszerkomló felhasználásával értünk el. A Soproni A.P.A pasztőrözés nélkül készült. A vizet – amit hozzáadunk – a legkomolyabb ellenőrzéseknek vetjük alá, Martfű környékén 90 és 200 m mély kutakból hozzuk fel. –

Az új Soproni sajtótájékoztatója, Kép: Sipos Zoltán
Az új Soproni sajtótájékoztatója, Kép: Sipos Zoltán

A dolog úgy kezdődött, hogy Európában „kitört a sörforradalom”, és erről már megint a marketing igazgató beszélt. A nagy nyugati gyárak megpróbáltak olcsó, unalmas söröket készíteni a közép- és kelet-európai piacra. A hazaiak viszont erre igényességgel igyekeztek válaszolni. Sopronban három újdonság is született, de ez bizonyult a legjobbnak.

Tudtad?
2015 óta kizárólag magyar árpából készül a Soproni!

Az A.P.A. az úgynevezett felsőerjesztésű sörök közé tartozik, és ez a technológia nagy népszerűségnek örvend ma a piacon. Ehhez az eljáráshoz a Soproni sörmesterei válogatott élesztőtörzset használnak, és speciális erjesztési körülményeket teremtenek. A sört az eredeti Soproni klasszikus receptje alapján főzik, amit az ALE-élesztő és a különleges komlózás tesz igazán egyedivé. Nos, ettől ízében magyar, jellegében amerikai az új magyar Soproni. Egészségünkre!

Akár hiszed, akár nem!
Ez a sertéskarajom bármikor bevethető, még akkor is, ha váratlanul érkeznek a sportkedvelő. Ha tudod előre, hogy jönnek a vendégek, előre besózhatod, borsozhatod a hússzeleteket. Ha nem egész egyszerűen a tálaláskor adj hozzá egy kis mustárt! Nem fogsz csalódni! Minden esetre, sör kell hozzá!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!