Facebook hozzászólás
192

Könnyebb eladni, megéri befektetni – kelendőbbek a használt lakások

Nőtt a használtlakás-piaci forgalom az első félévben, ami többek között azzal is magyarázható, hogy az alacsony kamatok miatt ma már jobb lehet a hozama a bérbeadásnak, mint más befektetési lehetőségeknek. Aki pedig lakást szeretne eladni, az most már gyorsabban nyélbe ütheti az üzletet, mint korábban.

A használt lakások piacán forgalombővülésről számolt be saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) és a Duna House (DH) ingatlanközvetítő franchise-hálózat. Az MTI-hez eljuttatott elemzésében az OC valamivel 10 százalék feletti, a DH pedig 13 százalékos növekedést tapasztalt az első félévben, és ez előrevetíti azt, hogy a forgalom az év végére elérheti a bűvös 100 ezret. A növekvő keresletet az OC az elhalasztott kereslettel, illetve azzal magyarázza, hogy a jelenlegi kamatszint ide vonzza már a befektetőket is: a mai árakkal és bérleti díjakkal kalkulálva a hozam – tízéves befektetési időszakot alapul véve – 7-8 százalék.

Az országban a használtlakás-piacok nagyon hasonlók – Kép: wikipedia

Budapesten a téglaépítésű lakások közül a 9 millió forintos, 45–55 négyzetméter alapterületűek voltak kelendők az OC adatai szerint. A paneleknél is ez a méret dominált, de ott az ár felment 10 millió forintig. A családi házak körében a 20 millióba kerülő, 80–100 négyzetméter közöttiek voltak a legkelendőbbek.

A keleti és nyugati országrész használtlakás-piaca nagyon közel került egymáshoz. A tégla- és a panellakások közül is a 7-8 milliósakat, míg a családi házaknál a 8 milliósakat keresték a vevők.

Budapesten egy átlagos panellakás fajlagos ára a DH adatai szerint 177 ezer forint/négyzetméter, ennél csak Győr-Moson-Sopron megyében mértek magasabb átlagárat, 182 ezer forintot. A legolcsóbb Borsod-Abaúj-Zemplén megye 84 ezer forinttal. A fővárosi kerületek közül Angyalföld, a II. kerület, Zugló, majd a VI. és a VII, kerület a legnépszerűbbek.

Saját kertes házról álmodnak a fiatalok
A huszonéves magyar fiatalok jó része nem tervezi, hogy mihamarabb továbbáll a szülői házból. Saját kertes ház a legtöbbjük vágya, de rövid távon inkább bérlésben gondolkodnak.

Az áralku az OC tapasztalata szerint az egy évvel ezelőtti 14 százalékról 12 százalékra csökkent az első félévben. Ebből 4,2 százalék volt az árcsökkentés, míg 7,8 százalék a szerződéskori alku. Az átlagos alku a DH-nál is ennyi, de ott megjelennek a kerületek és a megyék adatai is. Például a legnépszerűbb Angyalföldön csak 8 százalék volt az alku, míg a XXII. és a XXIII. kerületben 11 százalék. Vidéken magasabb az alku aránya, például Zalában 14, Békésben 15 százalék.

Az értékesítési idő a forgalom növekedésével fordított arányban csökkent: a téglalakásoknál egy év alatt 140 napról 127 napra, a paneleknél 96-ról 90 napra az OC adatai szerint. A családi házaknál ugyanakkor 216-ról 231 napra nőtt az értékesítési idő.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!