Facebook hozzászólás
195

Kezdenek elszállni a nyaralók árai

A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok – nyaralók, házak – átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul. A Balaton északi partján a legmagasabbak az árak, Tihanyban például a 600 ezer forint közelében mozognak. A Balaton déli oldalán az északinál 25 ezer forinttal alacsonyabb az átlagár, a Velencei-tónál pedig jóval olcsóbbak az ingatlanok.

Kép: Pixabay

A magyarországi tavak partján lévő házak és nyaralók átlagos négyzetméterára megközelíti a drágább megyeszékhelyeken megszokott árakat – derül ki az ingatlan.com körképéből, amely a Balaton északi és déli partján, valamint a Velencei-tó partján lévő ingatlanok átlagos hirdetési árait vetette össze a nyaralószezon indulása előtt.

300 ezres szint közelében

Az összeállítás szerint a Balaton északi partján a nyaralók és házak átlagos négyzetméterára 285 ezer forint. Az északi parti települések közül Balatonalmádiban 273 ezer forint az átlagár, a Balaton-átúszásról ismert Révfülöpön pedig 275 ezer forint. Csopakon magasabb az árfekvés, a településen 333 ezer forintért kínálják az ingatlanokat, Balatonfüred még drágább a maga 354 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

A Balaton északi partján messze Tihanyban kérik a legtöbbet: a településen átlagosan 565 ezer forintért hirdetik az ingatlanok négyzetméterét. Balogh László, az ingatlan.com szakértője elmondta: „A tóparti nyaralók, házak áránál figyelembe kell venni, hogy nagyon nagy a szórás a felszereltség, elhelyezkedés, az építési módtól függően. Tihanyban például van 450 ezer forintos négyzetméteráron kínált ingatlan, de van bőven 700 ezer forint feletti áron hirdetett ház is.”

A legtöbb betörés fényes nappal történik
Az ORFK bűnmegelőzési szakemberei szerint az ingatlanok tulajdonosai nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak betörés áldozatává. Minél több védelmi eszközt szerelünk fel, alakítunk ki, annál valószínűbb, hogy a betörők nem próbálkoznak ingatlanunkkal.

Olcsóbb a déli part és a Velencei-tó 

A déli parton az északinál valamivel olcsóbban lehet nyaralóhoz, házhoz jutni. A hirdetési átlagár 260 ezer forint. A Révfülöppel szemben lévő Balatonlellén 195 ezer forintos átlagáron hirdetik az ingatlanokat, Siófokon azonban már 260 ezer forintot kérnek, a Tihannyal szemközti Szántódon pedig már 330 ezer forint körüli az árszint.

A balatoni két partján jellemző átlagárnál jóval olcsóbban hirdetik a Velencei-tó partján lévő házakat, nyaralókat. Az átlagos hirdetési négyzetméterár ugyanis 213 ezer forint. A települések közül Velence az egyik legdrágább, ott 222 ezer forint az átlag, Gárdonyban 215 ezer forint, míg Kápolnásnyéken 177 ezer forint.

Balogh László kiemelte, hogy a Balaton-parti ingatlanok átlagára országos szinten magasnak mondható, ha a fővárosi és megyeszékhelyeken lévő 40-79 négyzetméteres lakások hirdetési átlagárával hasonlítjuk össze. „A 285 ezer forintos északi parti átlagárnál csak a budapesti 345-351 ezer forintos, és a győri 305-307 ezer forintos kínálati ár magasabb” – tette hozzá a szakember.

Az ingatlan.com szerint a frekventáltabb településeken lévő nyaralók, házak esetében akár árverseny is kialakulhat a vevők között, tehát a hirdetési ár feletti is elkelhetnek az ingatlanok. Ugyanakkor a kevésbé felkapott településeken, nem mindig lehet vevőt találni, még az eredetileg elképzelt hirdetési ár alatt sem. A tópartok ingatlanpiacának fejlődéséhez, ezen keresztül az adásvételek számának növekedéséhez új építkezésekre, az ingatlanállomány cserélődésére is szükség van.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!