Facebook hozzászólás
230

Készüljünk fel a hétvégi hóviharra! Figyelmeztetés!

Jön a havazás, a hófúvás, és akár 20 centis hóréteg is kialakulhat  a hét végén – várhatóan pénteken, szombaton –, helyenként ónos esőre is lehet számítani a meteorológiai előrejelzések szerint. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkitől azt kéri, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

Kép: MTI/Beliczay László

Sokáig emlékezetes lesz a tavaly március 15-ei havazás, amely sokak számára felejthetetlenül kellemetlen élményeket okozott. Most hétvégén az idei első és egyben nagyobb havazásra kell számítanunk, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék, a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron–Budapest–Debrecen vonaltól délre jelentős hótakaró alakulhat ki. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

Csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezíthetik a vezetést, ezért fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani – figyelmeztetett Hajú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthon is számítani lehet esetleges áramkimaradásra.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek pedig azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását, és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Forrás: MTI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!