Facebook hozzászólás
278

Kérek egy kávét, verssel ízesítve!

Sajátos módon népszerűsítik a költészetet a szervezők és a helyi kávézók, cukrászdák április 10. és 12. között a 15. Debreceni Költészeti Fesztivál idején. A vendégek kis papírtekercseken Arany-idézeteket is kapnak, verssel „ízesítve” így a kávét vagy süteményt. A költészet napja alkalmából országszerte több hasonló rendezvény is lesz.

A kétszáz éve született  Arany János a díszvendége az idei költészeti fesztiválnak Debrecenben. Arany „egy szerény, visszahúzódó költő, kinek életműve a magyar nyelv archívuma, kincseskamrája, tüneményes tárháza, s ezáltal a magyar nemzet irodalmi-kulturális kötőeleme.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Április 11-én, a költészet napján – amely egyben Debrecen város napja is -, „a versek is villamossal utaznak” a cívisvárosban: ezen a napon a Csokonai Színház művészei bukkanhatnak fel meglepetésszerűen a helyi villamosokon, hogy Arany János költeményeit szavalják az utazóknak.
A különleges programok között lesz még a Bábeliáda elnevezésű interaktív fordítói csoportjáték, melyben a középiskolás csapatoknak nyelvtudásuk alapján kell versrészleteket magyarról angolra, franciára és spanyolra, majd ezekről a nyelvekről újból magyarra fordítani.

Különleges lesz az idei Könyvfesztivál
Idén 28 ország fogja képviseltetni magát, és mintegy 150 kiállító várja a közönséget a színes könyvkínálat mellett összesen csaknem 500 eseménnyel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal.

A fordítói verseny résztvevői így „élesben” tapasztalhatják, hogyan hat a fordítás a versekre, hogyan lehet visszaadni hangot és jelentést egy másik nyelvben, vagy képes-e visszaadni a fordítás a versek eredeti tartalmát, a szerző gondolatait – jegyezte meg az alpolgármester.
„…dallal vagyok tele” – utalt a fesztivál szlogenjére  Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgató, és emlékeztetett arra is, hogy Arany János maga is gitározott, verseit sok esetben gitározás közben, dallamra írta.
A különféle szavalóversenyek mellett erre is utalva színesíti az idei költészeti fesztivált a Debreceni Művelődési Központ szervezésében a „Kedv, remények, trillák…” című versmegzenésítési pályázat döntője és a Kaláka együttes Születésnapomra című koncertje a Kölcsey központban.
A fesztiválon adják át az Alföld irodalmi folyóirat meghívásos Arany János-költőversenyének díjait.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Idén is több városban és helyszínen zajlanak a változatos „verses”, irodalmi programok.

Ember vagyok, így vagyok nevetséges
József Attila bármelyik verséből idézünk, mindig találunk napjainkra vonatkozó aktualitást is, legyen szó politikáról, hazáról, szerelemről, magányról vagy bármilyen érzésről, emberi kapcsolatról. Most összegyűjtöttünk néhányat, remélve, hogy nem csak a Költészet napja alkalmából forgatjuk a versesköteteket.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!