Facebook hozzászólás
320

Kell-e félnünk a sáros esőtől?

Napok óta tapasztaljuk, hogy színes porréteg borítja a kültéri tárgyainkat, az autó szélvédőjén is alig látunk ki, pedig el sem mozdultunk vele. Mi a magyarázat, és mennyire veszélyes ez az egészségünkre?

Zöld Opel motorháza a homokeső után, Kép: László Márta
Így néz ki a főszerkesztő kocsija, Kép: László Márta

Nagyon sokan érdeklődnek a Meteo Klinikán, hogy a napok óta mindenre rátelepedő por honnét származik, és mennyire veszélyezteti az egészségünket?

A sivatagi homok rendkívül finom szemcséjű, az erős szelek könnyen felkapják a Szaharában, és ha tartós a déli áramlás, akkor a Kárpát-medencéig is eljut a magasabb légrétegekben. A por egy része természetes ülepedéssel kerül a kültéri tárgyakra, de csapadékos időben az esőcseppekben is megjelenik, és sáros eső esik – magyarázza a jelenséget dr. Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója.

A jelenség egyébként nem ritka, évente többször is előfordulhat, és nem is annyira veszélyes, mint amennyire ijesztő lehet. Kétségtelen, hogy ilyenkor megnő a porkoncentráció, ami senkinek sem előnyös, de ez ellen a portípus ellen a légző-rendszerünk hatékony szűrőrendszerrel rendelkezik, csak kevés, különösen érzékeny embernél okozhat jelentősebb tüneteket. Nem úgy, mint pl. a dízelek okozta finom koromszemcsék esetében, amelyek ellen a szervezetünk szinte védtelen, és az évek alatt a belélegzésük súlyos következményekkel járhat. Ettől érdemes félnünk, nem a szaharai portól – figyelmeztet a meteogyógyász.

Az időjárás-érzékenység kivizsgálására és kezelésére ma már megfelelő tudományos módszerek állnak rendelkezésre.

Örvény-tó, az európai ritkaság
Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!