Facebook hozzászólás
666

Kea papagáj, a hegyek bohóca – újra az állatkertben! Sok képpel!

Hét év után újra vannak kea papagájok a budapesti állatkertben. A rendkívül ritka madarakat a hegyek bohócainak is nevezik, mivel előszeretettel tartózkodnak az emberek közelében, és mindent szétszerelnek, ami a csőrük ügyébe esik.

Hétéves szünet után újra vannak keák az állatkertben, összesen négyen, és a napokban vették birtokba új otthonukat.

Az egyik kea a Fővárosi Állatkertben – Kép: MTI/Kovács Attila

Az Új-Zélandon honos papagájok különlegessége a játékosság és a műszaki érdeklődés, ami lényegében abból áll, hogy mindent szétszerelnek, ami egy kicsit is puhább az acélnál.

Egy igazi, műszaki vénájú kea az autók iránt is érdeklődik – Kép: Wikipédia

A kea hírhedt vizsgálási és manipulálási vágyáról is. Ez a tulajdonsága a madarat kártevővé teszi az állandó lakosok körében, ugyanakkor a turisták számára látnivalóvá lépteti elő. A „hegyek bohóca” megvizsgálja a hátizsákokat, a csizmákat vagy akár az autókat, gyakran okozva bennük kárt, vagy repülve el kisebb tárgyakkal.

A keafióka még nagyon ártatlannak tűnik… – Kép Wikipédia

A kea zömök testű papagáj, testhossza mintegy 48 centiméter, testtömege 0,8–1 kilogramm. Tollazata barna és sötétzöld. Csőre szürke színű, hosszú és keskenyen ívelt, kihegyesedő. A felnőtt madarak írisze sötétbarna; a viaszhártya és a lábak szürkések.

Bármilyen bajkeverő is, a tollazata szép – Kép: Wikipédia

Szárnyfesztávolsága körülbelül 90 centi. A szárny alsó részén narancssárga-halványpiros tollak vannak. A madár fején, oldalt lévő tollak olajzöld-barna, a háton és a farok felső részén lévők narancssárga-piros színűek; a külső szárny néhány tolla tompa kék.

Ha repül, igen látványosak jellegzetes narancsszínű szárnytollai – Kép: Wikimédia
Hadüzenet a papagájoknak
A madridi önkormányzat hadat üzent a betolakodó papagájfajoknak és mosómedvéknek, amelyek fenyegetést jelentenek az őshonos növény- és állatvilágra nézve, nem utolsó sorban pedig komoly károkat okoznak a helyi lakosságnak is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!