Facebook hozzászólás
543

Katonásra sikeredett bélyegünnep…

Kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a hazai bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét, a Bélyegnapot a Magyar Posta. Az újdonságok Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek.  A blokkon található 300 Ft-os felár összegét a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Az 1867-es osztrák–magyar kiegyezés után az 1868:XLI. törvénycikk rendelkezett a Magyar Királyi Honvédség felállításáról, ami kezdetben gyalogságból és lovasságból, majd 1913-tól tüzérségből is állt.

Katonás díszboríték, Kép: Magyar Posta
Katonás díszboríték, Kép: Magyar Posta

Első főparancsnoka Habsburg–Lotaringiai József Károly Lajos (1833–1905) főherceg, lovassági tábornok volt,

120-as bélyeg,, Kép: Magyar Posta
120-as bélyeg, Kép: Magyar Posta

aki az 1866-os porosz–osztrák háborúban szerzett érdemeiért a Katonai Érdemkereszt hadidíszítménnyel kitüntetésben részesült, 1898-tól pedig az érdemjel ékkövekkel berakott, különleges változatát viselhette. Az értékes kitüntetést és viselőjét a 120 forintos névértékű bélyeg ábrázolja.

A 155 forintos névértékű bélyegen a honvéd lovasság két jellegzetes tárgyi emléke látható. Az osztrák–magyar közös hadsereg 1869 M csákóját a Magyar Királyi Honvédség is átvette.

155-ös bélyeg, Kép: Magyar Posta
155-ös bélyeg, Kép: Magyar Posta

A honvéd csákókat a csákócímer (a képen az 1891-es változat), a fehér lószőrforgó, illetve az arany zsinórok és paszományok meggyvörös beszövése különböztette meg a közös hadseregéitől. Az egyes huszárezredeket a csákók eltérő színe mellett a fejfedő bal oldalán elhelyezett ezredszám jelölte. A bemutatott csákó felső pereménél körbefutó paszomány hadnagyi–főhadnagyi rendfokozatra utal. Az 1904 M lovastiszti szablyát az osztrák–magyar haderő lovas, illetve lovasított (például tüzér) alakulatai tisztjeinek rendszeresítették.

Az 500+300 Ft névértékű, feláras, sorszámozott blokkon a Stefánia Palota homlokzatai és belső terei láthatók. Az 1895-ben Park-Club néven megnyitott épületet azért építtették, hogy a nemesség méltó körülmények között rendezhesse meg társasági összejöveteleit.

Stefánia Palota, bélyegblokk, Kép: Magyar Posta
Stefánia Palota, bélyegblokk, Kép: Magyar Posta

A palota magas és tágas belső terekkel, széles erkélyekkel, lépcsőkkel, a kor főúri ízlésének mindenben megfelelő elrendezésben épült meg neobarokk stílusban. A második világháborúban megsérült létesítmény teljes rekonstrukciójára 1965-ben került sor, melynek során új neobarokk berendezés került az épületbe. Hivatalos elnevezése 1993 óta Stefánia Palota, fő feladata, hogy reprezentatív helyszínt biztosítson a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség rendezvényeinek.

90. Bélyegnap, díszboríték, Stefánia Palota, Kép: Magyar Posta
90. Bélyegnap, díszboríték, Stefánia Palota, Kép: Magyar Posta

A bélyegsor úgynevezett elsőnapi borítékján az 1869 M honvéd gyalogsági csapatzászló stilizált ábrázolása látható, a blokk elsőnapi borítékát a Stefánia Palota főhomlokzata díszíti.

(Forrás: Baczoni Tamás – Jamrich Viktor – Sallay Gergely; www.lasdbudapestet.blogspot.hu; www.wikipedia.org)

Aranyozott díszkötést kaptak IV. Béla lányai
Aranyfóliával és dombornyomással díszített, sorszámozott, speciális változatban, limitált példányszámban, szintén sorszámozott feketenyomatként is megjelenik a Magyar Szentek és Boldogok V. bélyegkisív Szent Margit, Szent Kinga és Boldog Jolánta.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!