Facebook hozzászólás
448

Karácsony előtt lassul a piac

Még mindig éhezik az új építésű lakásokra az ingatlanpiac. Olyannyira, hogy a – nagyrészt általuk diktált – áremelkedésben az idei év egészére további, akár 10 százalékos átlagos növekedés is kilátásban van az egész piacra vonatkozóan. A drágulás üteme azonban a következő években minden bizonnyal mérséklődni fog. A használt lakások ára továbbra is az újakéval tart majd, ám előtte még téli pihenőre tér a piac.

Úgy tűnik, semmi sem szab gátat az ingatlanpiaci boomnak: sem a magas árak, sem a bővülő kínálat, sem azok a kedvezőtlen hírek, amelyek néhány ügyeskedő ingatlanfejlesztő gondjairól érkeznek. Fizetőképes kereslet is van bőven.

Ezt csináld, és többet ér a kéglid
Egyre többen döntenek lakóingatlanuk eladása helyett olyan beruházások és felújítások mellett, amelyeknek értéknövelő hatása lehet az ingatlanpiaci változások hatására. Biztos befektetés a konyha korszerűsítése, és a télikert építése, hiszen ezek akár húsz százalékkal is megemelhetik a későbbi eladási árat.

A pénzügyi válság éveiben sokan elhalasztották ingatlanvásárlásukat, így most még nagyobb étvággyal vetik rá magukat a lakásokra. Sok kisbefektető is megjelent, akik nem saját célra vásárolnak, csak kiadásra szánják a lakásokat. A hitelpiac is megváltozott: ismét dinamikusan növekszik a lakásvásárlási kölcsönfajták, konstrukciók sokfélesége és összege. Az elmúlt években dinamikus emelkedésnek indult reálbérek, illetve a CSOK vagy a kedvezményes áfa-visszaigénylés is hozzájárulnak ahhoz, hogy csillapíthatatlan éhség mutatkozik a lakások iránt.

A kínálat nagy részét adó budapesti „tömegpiacon” (mint a pesti oldalon Angyalföld, vagy Középső- és Külső-Ferencváros) például mára előfordulnak hétszázezer forintot közelítő négyzetméterárak is, melyet a fejlesztők az új lakásokért elkérnek. A fővárosi lakáspiacon fél éven belül több ezer új építésű ingatlan válik beköltözhetővé. Az épülőfélben lévő jobb lakásokat már a tervasztalon le is kötötték, így előfordulhat, hogy aki most akar vásárolni, és rögtön költözne, az már csak a maradékból válogathat.

Alvó medve, rajz, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A már elkészült, beköltözhető lakások esetében pedig gyakori, hogy a fejlesztő pár százalékkal még megemeli az árat, mondván, a vevő már semmilyen kockázatot nem vállal. Ugyancsak a vevő biztonságérzetét fokozza, hogy a tőkeerős ingatlanfejlesztő cégek olyan projekteket is indítanak nagy számban, amelyek kezdetén csak 10-20 százalék vételárrészt kell letenni, a maradék 80-90 százalék pedig csak az átadáskor fizetendő. Ilyen feltételek láttán a vevők is bátrabban kötelezik el magukat. Ezek a tőkeerős cégek korábban leállt vagy most bedőlt építkezéseket is átvesznek, és maguk fejezik be a projekteket.

– A használt és az új építésű lakások közvetlenül nem versenyeznek egymással; akik új lakást szeretnének venni, csak nagyon ritkán pártolnak át korosabb ingatlanra. Mások az elvárások, de ennek árát a vevők meg is fizetik. Ezzel együtt, az a tapasztalatunk, hogy az új lakások ára húzza magával a használt lakások árát is – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az idővel és a bővülő újlakás-piaccal versenyez ugyanakkor az, aki használt ingatlant próbál értékesíteni. Ráadásul a tél nem kedvező évszak az értékesítésre: ilyenkor hamar sötétedik, hideg van, kevés a napsütés, így a vevők nem nagyon tudnak alaposan (pl. a fényviszonyokat is) mérlegelve lakást nézni. Amúgy is, a legtöbben ilyenkor már az ünnepekre készülődnek. Legfeljebb az vásárol, akinek valamiért sürgős, vagy a karácsonyt már új otthonában akarja tölteni. Aki tehát most szeretne értékesíteni, az kapcsoljon magasabb fokozatba, mert decembertől a vevők – akárcsak a medvék – megkezdik februárig tartó téli álmukat.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!