Facebook hozzászólás
967

Káprázatos trópusi lepkék szárnyalnak Budafok-Tétényben

Pillangók említésére a legtöbb ember azonnal derűs lesz, hiszen már látjuk magunk előtt a színpompás, könnyedén szárnyaló kis élőlényeket, amelyek egy időben érkeznek meg a tavasszal. Habár a legszebb évszak már néhány hete itt kacérkodik velünk, most végérvényesen megérkezett Budafok-Téténybe, hiszen beköltöztek a pillangók!

Trópusi lepke lila virágokon, Kép: Campona
Kép: Campona

Egy nem mindennapi, utazó lepkekiállítás érkezett Budapestre, a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpontba,amely április 30-áig varázsolja el a látogatókat. A tündérkert megálmodója a székelyföldi Parajdi Lepkeház, ahol állandó kiállításként tekinthetőek meg a szebbnél szebb trópusi pillangók az év melegebb szakaszában. Ez a csoda érkezett most Budapestre, hogy elkápráztassa a fővárosiakat mintegy 80 négyzetméteren, ahol szabadon repülve megismerhetők a csupán 1-2 hétig élő trópusi lepkék!

Trópusi lepke sárga virágon, Kép: Campona
Kép: Campona

Az ingyenes bemutatóval egyenesen a trópusokra utazhatunk a Camponával! 5-6 faj több mint 100 egyede látható egyszerre egy számukra kialakított, kellemes, barátságos környezetben, ahol csobogók és szabadon repkedő zebrapintyek járulnak hozzá a teljes trópusi élményhez. A lepkék dél-amerikai, afrikai és ázsiai országok lepkefarmjairól érkeztek báb formájában, és már itt, Budafok-Tétényben keltek, és kelnek ki, hogy különleges látványt nyújtsanak a bevásárlóközpontba látogatóknak.

–  Négy és fél tonnányi rakománnyal érkeztünk, így a helyszínen épült fel a Lepkeház, ahol már fogadtuk is az első látogatókat. Egyszerre körülbelül 25 vendég tudja megcsodálni a pillangókat, őket is megkérjük a belépésnél, hogy fokozottan figyeljenek, mert akár a földön is lehetnek éppen lepkék, illetve bármikor elröppenhet néhány zebrapinty a fejük mellett – mesélte Kilyén Barna, a Parajdi Lepkeház vezetője. – 750 lepke kel ki Budapesten, a terveink szerint. A bábok folyamatosan változnak át, a legtöbb példány körülbelül mostantól látható. – 

Trópusi lepke rózsaszín virágon, Kép: Campona
Kép: Campona

A lepkekiállítás ideje alatt egy keltető szekrény is látható a bevásárlóközpontban, ahol a látogatók megfigyelhetik a kikelés folyamatát, mely a megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett, fajtól függően néhány nap alatt lezajlik. A lepkék táplálékáról virágos növények és magas cukortartalmú gyümölcsök (narancs, banán, ananász) gondoskodnak, az információs táblákon pedig minden izgalmas részlet megismerhető a különböző fajokkal kapcsolatban.

A különleges látványosság mellett szombatonként további szórakoztató programokkal is várják a pillangó-rajongókat. Az elmúlt hetekben zajlott egy rajzpályázat, amelyre mintegy 800 pályamunka érkezett. 4 és 14 év közötti gyerekek lepkéket ábrázoltak különféle technikákkal. Április 16-tól egy mini-kiállításon megtekinthetőek lesznek a legjobb alkotások. A gyermekeket kiskertész-tanoda várja, a kézműves foglakozások kedvelői pedig pillangós tárgyakat készíthetnek, amelyeket emlékbe haza is vihetnek majd. A legifjabbak arcfestéssel változhatnak pillangóvá, kicsik és nagyok pedig egyaránt fotózkodhatnak pillangószárnyakkal, és posztolhatják magukról a különleges képeket.

Április 23-án és 30-án délután 15 órától pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl ad családi koncertet a bevásárlóközpontban, megkoronázva az amúgy is felejthetetlennek ígérkező élményt.

Ha más jellegű programra vágysz, itt egy tavaszi BORzsongás Móron!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!