Facebook hozzászólás
553

Kalapács alatt Tiffany, Csók, Zsolnay

Ismét a tavalyi, sikeres árverési helyszínen, a MOM Kulturális Központban rendezi tavaszi művészeti aukcióját a BÁV. Az érdeklődőket ezúttal is több száz tételből álló, gondosan válogatott, igényes ékszer-, festmény- és műtárgykínálat várja, benne számos művészettörténeti ritkasággal. Az aukciót május 19-én és 20-án délután 5-től Gundel Takács Gábor vezeti.

Briliáns ékszer, Kép: BÁV
Briliáns ékszer, Kép: BÁV

Az aukció első napján az ékszerművészet válogatott darabjai, köztük nagy értékű, egyedi remekek várják a vásárlókat. A mintegy 200 tételből álló kollekció gyönyörű ékszergarnitúrái közül rendkívül figyelemre méltó a Fope divatcég fehérarany, déltengeri tenyésztett gyöngyökkel és összesen 252 briliánssal ékített nyakék, karék és fülbevaló párból álló szettje, melynek kikiáltási ára majd kétmillió forint. Az ékszerkínálat gerincét az 1900-1940 között készült, drágakövekkel és brillekkel díszített elegáns, nőies alkotások képviselik, kikiáltási áruk igen kedvező!

A hölgyek által kedvelt gyöngysorok pazar választéka mellett neves márkák, a Tiffany, Bulgari, Chopard, Cartier míves darabjai képviselik a mai kor ékszerdivatját.

Csodálatos kitűző ékkövekkel, Kép: BÁV
Csodálatos kitűző, Kép: BÁV

Különösen gazdag a kínálat az értékes, nagy méretű brillekkel ékített fülbevalókból és gyűrűkből, jó néhánynál közülük kétmillió forint felett indul a licit. A férfiak élénk érdeklődésére főként a míves zsebórák és karórák számíthatnak: a nagy világmárkák igényes darabjai közül kiemelkedik a két utolsó tétel, egy Patek Philippe 2.4 millió forintos és egy Zenith El Primero karóra 7.5 milló forintos kikiáltási árral.

A hagyományokkal szakítva az első nap második blokkjában az ezüsttárgyak kerülnek kalapács alá. A majd 60 tételből álló kínálat bizonyára felkelti a gyűjtők figyelmét, hisz néhány ritkaságszámba menő, az ötvösművészet több korszakát reprezentáló antik tárgy is szerepel. A német barokk ötvösöket dicséri a Kölnben 1770 körül készített szép boros kanna. A bécsi empire remeke az 1803-ban készült nagy méretű boros kanna és az 1815-ben készült, nemes formájú kanna, valamint a Caspar Haas műhelyéből 1804-ben kikerült kandeláber-pár. Technikai érdekességként is figyelmet érdemel a Georgius Goszmann által 1837-ben Pesten készített ezüst biedermeier kávéfőző, mely a modern filteres kávéfőzők elődje.

Boros kancsók, Kép: BÁV
Boros kancsók, Kép: BÁV

A bécsi ötvösség kiemelkedő alkotása a 19. század végéről egy nagy méretű, rendkívül elegáns neoklasszicista pezsgős vödör, melynek eredeti dobozán arannyal nyomott forgalmazói jelzés látható. Hasonlóan dekoratív az a pesti neorokokó asztalközép, melyet 1920 körül Zipper Henrik Antal (Bachruch Antal utóda) készített.

Különleges szépségű használati tárgyak képviselik a szecesszió ötvösművészetét. Kidolgozottságával és dekorativitásával kiemelkedik egy kávéskanna és tejkiöntő, oldalán gyümölcsökkel és szamócalevél díszítéssel, mely 1900 körül, feltehetően Hans Müllner bécsi műhelyéből került ki. A kínálatban megtalálhatók német, prágai, moszkvai ötvösműhelyek szecessziós tárgyai is.

Az aukció második napi festménykínálatának összeállításakor arra törekedtek a BÁV szakértői, hogy a piacon jól csengő nevű, keresett sztárfestők és ismert, kvalitásos képeket alkotó kismesterek művei egyaránt kalapács alá kerüljenek. Az anyagban 16-19. századi hazai és európai mesterek, illetve a 20. századi modern törekvések képviselői mellett kortárs művészek kiváló képei is helyet kapnak.

Festmény: hermelineds nő szépítkezik a szobabelsőben, egy tükör előtt, Kép: BÁV
Fotó: BÁV

Kiemelt figyelmet érdemel egy 16. századi ismeretlen velencei ikonfestő Krisztus siratását ábrázoló, kitűnő alkotása, melyben ötvöződik a bizánci tradíció és a kortárs velencei művészet hatása, ami unikálissá teszi ezt a muzeális jelentőségű táblaképet. Két bibliai témájú alkotás (Menekülés Egyiptomba, Szent család) jól reprezentálja az itáliai reneszánsz festészet szakrális hagyományait, míg Antonio Gianlisi részletgazdag virág és gyümölcscsendélete a korszak festőinek páratlan mesterségbeli tudását példázza.

A XIX. század első felének korstílusa, a biedermeier édeskés festészetének legnagyobb mestere, Barabás Miklós egy finom pasztellképe is kalapács alá kerül majd. Az árverés igen különleges darabja Constant Troyonnak feltehetően az 1940-es évek elején festett, precízen kivitelezett tájképe. Troyon a barbizoni iskola későbbi alapítóinak társaságában bontogatta szárnyait, és festészetére nagy hatást gyakorolt többek közt Jacob van Ruisdael és Rembrandt is.

A 19. századi magyar festményanyag kiemelkedő alkotása Csók István Interieur című képe. A művet a vászon hátoldalán található datálások alapján a mester többször átfesthette, jelenlegi állapotában kétségkívül egyike Csók legjobb holland hangulatú zsánerképeinek. Az árverés további kvalitásos alkotásai közé tartozik Egry József két korai,a vidéki élet mindennapjait aranybarnás színvilágban megörökítő vászna. Napsütéses Balaton című alkotása a mester legtermékenyebb alkotói periódusában keletkezett. Rippl-Rónai József három finom pasztellképpel van jelen az aukción: a női portrék a festő különböző alkotói periódusaiból származnak.

A modern és kortárs festők közül olyan neves alkotók műveire licitálhatnak majd az érdeklődők, mint Deim Pál, Fajó János, Fehér László, Hincz Gyula vagy Bak Imre.

Váza, Kép: BÁV
Kép: BÁV

Az aukciót záró műtárgycsoport  rendkívül változatos összetételű. Sztárdarabjai – korunk gyűjtői divatjának megfelelően – a Zsolnay-kerámiák, melyek közül a Mack Lajos formaterve alapján 1900-ban készített, fácánokkal díszített szecessziós virágtartó 1.2 milliós kikiáltási árról indul. Szintén Mack Lajos tehetségét dicséri az 1901-ben készült nőalakos, szecessziós virágtartó, melynek párdarabja az Iparművészeti Múzeumban található. Nem kevésbé érdekes a színes mázas cseresznyefa-gyűszűvirágokkal díszített, Apáti Abt Sándor formaterve alapján készült szecessziós díszváza. A historizmust Klein Ármin bájosan illusztrált illatszeres flakonja, míg a modern Zsolnaykat Nádor Judit két plasztikája képviseli.

Egry József festménye, címe: Napsütéses Balaton, Fotó: BÁV
Egry József: Napsütéses Balaton, Fotó: BÁV

A modern kerámiaművészetet a Gorka-család néhány szép műtárgya reprezentálja, Gorka Géza művei mellett Gorka Lívia  plasztikai alkotásai, az életmű különleges darabjai. A nemzetközi műtárgykínálatból a szakrális tárgyak közül egy 15. századi itáliai körmeneti kereszt és két 19. századi orosz ikon, míg a keleti műtárgyak közül két buddha szobor keltheti fel a gyűjtők figyelmét. Rendhagyó, de páratlan tétel egy különleges és igen ritka, 1662-ben készült atlasz (térkép-gyűjtemény), tudomásunk szerint magyarországi árverésen hasonló még soha nem szerepelt.

A BÁV a tavaszi aukció három tételének bevételét az Őrzők Alapítványnak ajánlja fel, amely a Tűzoltó utcai Gyermekklinika alapítványaként 25 éve segíti a daganatos és leukémiás gyerekek gyógyulását.

Az aukció ideje alatt egy ifjú tehetség, a 7 éves Barabás Lujza kamara kiállítását tekinthetik meg a MOM előcsarnokában. Lujzi festményeit május végén már a párizsi Louvre-ban csodálhatják meg.

A 68. Művészeti aukció2016. május 19-20. 17.00 órakor lesz a MOM Kulturális Központban.

63 év 63 kalap
Brit kollégáink kalapokban mutatták be II. Erzsébet uralkodásának kiemelkedő pillanatait. Minden esztendőt egy remek kis fejfedővel jellemeztek! Kész időutazás!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

PÉLDA-KÉP

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!