Facebook hozzászólás
195

Jön a Titanic! Szexualitás, egzisztenciális és társadalmi feszültségek

Kilenc nap alatt öt budapesti helyszínen 25 nemzet 52 alkotását tekintheti meg a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége. Az április 4-én  kezdődő fesztivál megemlékezik a közelmúltban elhunyt Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendezőről is.

Magyarország egyik legkiemelkedőbb filmes eseménye, a 2005 óta versenyfesztiválként is működő mustra idén is, hagyományaihoz híven, átfogó, színes válogatást nyújt a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból.

Kép: http://www.titanicfilmfest.hu

Az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi és a Puskin moziban, valamint az A38 hajón megtekinthető válogatásban tíz olyan film is szerepel, amely idén mutatkozott be a világ olyan nagy filmfesztiváljain, mint a Sundance, a rotterdami vagy a berlini seregszemle. A 25 országból származó összesen 52 munka között chilei, kazah, japán, venezuelai és kambodzsai film is látható.

A Hullámtörők díjért kilenc produkció küzd a mezőnyben. A versenyprogramba norvég, svéd, francia, izlandi, török, bolgár, kanadai, amerikai és chilei alkotást válogattak be. A fesztivál közleménye szerint egzisztenciális kérdések, szexualitás, társadalmi feszültségek és faji ellentétek jellemzik az idei filmek témaválasztását.

Xavier Dolan, Kanada legprovokatívabb és legmerészebb rendezőjének negyedik filmje, a Tom a farmon (Tom at the Farm) lebilincselő pszichológiai thriller, amelyben Tom elhunyt szeretője vad, szexualitását elnyomó, szadista bátyjának játékszerévé válik.
A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című mozijában Jorge otthonának környékét egyre inkább ellepik az utcai gengszterbandák, amelyek folyamatos félelemben tartják a családját.
Destin Daniel Cretton Átmeneti állomásában (Short term 12) a történteket egy különösen veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó ideiglenes nevelőotthon huszonéves felügyelőtanára, a szenvedélyes és kőkemény Grace szemén keresztül ismerjük meg.
A török Alphan Eşeli alkotása, A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik a 1915-ös szarikamiszi csata idején. A film zenéjét Víg Mihály szerezte.
A Lovak és emberek (Of Men and Horses) című, Benedikt Erlingsson rendezte komikus drámában – amely 2014-ben Izland hivatalos Oscar-nevezése volt – a nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekben mutatkozik meg.
Anna Odell svéd rendezőnő 2009-ben megpróbált leugrani egy stockholmi hídról, öngyilkossági kísérlete végül művészeti projektté és nagyjátékfilmmé, Az osztálytalálkozó (The Reunion) című alkotássá érett, amelyben bemutatja, milyen romboló hatással van ránk az iskolai erőszak és a ki nem mondott kölcsönös függés.
Az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája, amely a tinik szexualitását őszintén bemutató thriller.
A ragyogó tehetségű Maya Vitkova bolgár írónő első filmjében, a Viktoria című filmben a Nyugatról álmodozó Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke.
A Vakon (Blind) című norvég film Eskil Vogt rendezésében a 2014-es Berlinalén mutatkozott be, és a legtöbb kritikus a fesztivál egyik legjobb darabjának tartja. Egy nemrégiben megvakult írónőről szól, akinek élete összefonódik a szemközt lakó Einarral és kisfiával, Elinnel.

A fesztivál programjai a versenyen kívül további hat szekcióban zajlanak. Külön blokkba kerültek az európai filmek, lesz világfilmes és dokumentumfilmes válogatás. Tiszta Amerika cím alatt futnak a független produkciók, valamint visszatér A sötét oldal és a Zene mindenkinek program is.

A Titanicot számos kísérőrendezvény gazdagítja: újdonság, hogy filmes képzést nyújtó egyetemeknek szerveznek találkozót. A közelmúltban elhunyt Jancsó Miklós filmrendező előtt különleges válogatással és előadássorozattal tiszteleg a fesztivál. A végleges program március 27-től olvasható a titanicfilmfest.huoldalon. A jegyeket is aznap kezdik árusítani.

Magyarország legújabb imázsfilmje – ezt látnod kell! Video
Második helyezést ért el Magyarország tavaly ősszel debütált imázsfilmje Berlinben, Európa legrangosabb turisztikai film- és multimédiaversenyén. A film nem az eddig megszokott szemszögből teszi vonzóvá hazánkat. Ezt látnod kell!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!