Facebook hozzászólás
673

Jön a kecske éve, előbb szülnének

A kínai nők mindent elkövetnek, hogy még az idén, a ló évében megszüljék gyermeküket, mert a néphit szerint a következő, vagyis a kecske éve nem hoz áldást az akkor születőkre.

Legutóbb 2012-ben volt hasonló kapkodás a kínai szülészeteken, mivel közkeletű vélemény szerint a sárkány éve a legjobb, ezért aki csak teheti, gondoskodik arról, hogy legyen egy akkor született gyermek a családban. Ezért aztán Pekingben ötéves csúcson volt az éves születések száma, Sanghajból ötezer „extrababát” jelentettek.

A kecske évével kapcsolatos ellenérzések a kegyetlenségéről elhíresült Ce-hszi császárnő uralkodásának idejére  vezethetők vissza – Kép: flickr

A helyszíni riportokból kiderül, számos helyen inkább a nagyszülők tartanak a kecske évétől. Olyan esetről is beszámolnak, ahol az anyós és após egy hónap házasság után kötelezte újdonsült menyét a gyerekvállalásra. Akadnak faluközösségek, amelyek úgy tartják, hogy a kecske évében született lánygyerek szegénységbe taszítja a családot. De sokan gondolják, hogy a 12 állatégövi jegyből csak kecske az, amelyik szerencsétlen, és ha lehet, szeretnék megelőzni a bajt. A kínai holdnaptár szerinti újév és vele a kecske éve 2015. február 19-én kezdődik – közölte a Magyar Távirati Iroda.

Si jang csiu pu csüan, vagyis a kecske évében születettek közül tízből kilenc szenvedni fog – szól a minden kínai által ismert ősi mondás, ami a jelek szerint a mai napig érezteti hatását. A pekingi kismamákon nagy a nyomás, pánikszerűen igyekeznek időpontokat foglalni a kórházakban, mert már egyre kevesebb a hely – számolt be a kínai média kórházi forrásokra hivatkozva. A családtervezési politika lazítása miatt jó néhányan második gyermeküket várják.

Megmondja a csillagjegyed, milyen barát vagy
Mindig kell egy barát, aki kicsit hasonlít ránk, de ugyanakkor különbözőségével válik számunkra vonzóvá, érdekessé. Kell valaki, akire mindig számíthatunk, akiben bízhatunk, és aki akkor is igazat mond, ha az fáj nekünk. Melyik csillagjegy a mi legjobb barátunk?

Kínában hagyománya van a családi kisegítők, háztartási alkalmazottak rendszerének, s úgynevezett „ajit” a legkülönbözőbb célokra vesznek fel: a takarítástól, a főzésen, mosáson és kutyasétáltatáson át a gyerekek és az idősek felügyeletéig. Van közöttük napi bejáró és bentlakó is. Keresett réteg a jüeszaónak nevezett szakképzett csecsemő- és kismamagondozó. Hírek szerint novemberben fog tetőzni az irántuk mutatkozó kereslet, havi fizetésük a 10 ezer jüant – körülbelül 367 ezer forint – is eléri majd. A közvetítő, szolgáltató irodákból származó információk arra utalnak, hogy jövő év februárig betelt a jüeszaók naptára. Az év második felére a kereslet 20-30 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét.

Szerencsére vágysz? Hordj valami lovasat!
Még a ló éve van Kínában, ahol a használati tárgyaktól kezdve a luxustermékekig mindenhonnan visszaköszön az év emblémája. Ugyanis állítólag szerencsét hoz ilyenkor lovasat viselni!

A kínai asztrológia szerint a születés hónapjának, napjának és pontos időpontjának ugyanúgy szerepe van az egyén horoszkópjában, mint a nyugati asztrológiában. A népi asztrológia azonban leginkább az évre összpontosít. Eszerint a kecske évében születettek általában gyengék, bolondosak, inkább csak követik a többieket, „hős vezető” nemigen kerül ki közülük.

A tudósok, szakemberek természetesen cáfolják és tudománytalannak tartják az ilyen hiedelmeket, és azzal érvelnek, hogy a kecske évében születettek között is vannak sikeresek, ahogyan a „sárkányok” között is akadnak, akiknek nehéz az életük. Egyes feltételezések szerint a kecske évével kapcsolatos ellenérzések a kegyetlenségéről elhíresült Csing-dinasztiabeli Ce-hszi császárnő uralkodásának idejére (1835–1908) vezethetők vissza. A császárnő a kecske évében született, és a baj szimbólumává vált.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!