Facebook hozzászólás
173

Itt vásárolj lakást – MOST!

Számos tényező befolyásolja az ingatlanok árát, a lakás paraméterei mellett leginkább az elhelyezkedése és a közvetlen környezete. A köztérfelújításoknak és város-rehabilitációs programoknak köszönhetően korábban kevéssé preferált részek is kifejezetten vonzóvá válhatnak. Budapesten több tucat helyszínre érdemes most figyelni – még mielőtt az eladók újraárazzák az ingatlanjukat!

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy 5,5 milliárd forinttal támogat 32 budapesti köztér-megújítási programot. A főváros minden kerületében várható olyan rekonstrukció, amely már középtávon hatással lesz a környék ingatlanáraira. A zöldterület-fejlesztési és rehabilitációs projektek egyik leglátványosabb hozadéka, hogy idővel a környező lakások árai is emelkedésnek indulnak.

Wirnhardt ház, udvari folyosók, Budapest, Corvin negyed, József körút 64., Kép: wikimedia
Wirnhardt ház, udvari folyosók, Budapest, Corvin negyed, József körút 64., Kép: wikimedia

– Befektetési célból jó vételnek számítanak azok az akár rossz állapotú és kevésbé értékes lakások, amelyek egy jövőben fejlesztendő területen vannak.  Ezek esetében a nyereség az általános piaci árnövekedéssel járó hasznot is meghaladhatja – osztja meg tippjét Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A korábbi példák azt mutatják, hogy egy kiterjedtebb városfejlesztési program hatalmas lökést ad a helyi lakásáraknak. Lassan 10 éve zajlik a VIII. kerületi Magdolna negyed rehabilitációja, amelynek hatására a korábbi hírhedt városrészből egyre kedveltebb környék vált. Az ingatlanok emelkedő színvonala a vásárlók új körét is megszólította, ma már a lakók 45%-a középosztálybeli beköltöző. Budapest másik nagy ívű fejlesztése a Corvin negyed 2006-ban kezdődött megújítása. A beruházásoknak is köszönhető, hogy a IX. kerület tavaly 24%-os áremelkedéssel dobogós volt a fővárosi kerületek között. De szintén jó példa a XI. kerületi Bikás Park, ahol a parkfelújításnak és a metrómegállónak köszönhetően többszöröződtek az árak.

Kezdenek elszállni a nyaralók árai
A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok – nyaralók, házak – átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul. A Balaton északi partján a legmagasabbak az árak, Tihanyban például a 600 ezer forint közelében mozognak. A Balaton déli oldalán az északinál 25 ezer forinttal alacsonyabb az átlagár, a Velencei-tónál pedig jóval olcsóbbak az ingatlanok.

Kisebb léptékű átalakítások is nagy áremelkedést idézhetnek elő. Tipikus példa erre a sétálóutcává minősítés, melynek hatására a frissen kialakított közösségi terek megtelnek élettel, szolgáltatóegységek létesülnek, jóval élhetőbbé téve a környéket. A hajdani iparterület mellett lévő budai Lövőház utca például mára a környék gasztronómiai, kulturális és szórakoztató terévé vált. Az agglomerációban általában korábbi külterületeket, üdülőövezeteket közművesítenek és minősítenek át építési telkekké.

– Befektetési célú ingatlanvásárlásnál évtizedes távlatban kell tervezni, ezért érdemes olyan szakértőtől tájékozódni, aki ismeri az adott környék fejlesztési terveit és ennek birtokában segít meghozni a legjobb döntést – teszi hozzá Valkó Dávid.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!