Facebook hozzászólás
834

Itt a hosszú élet igazi titka

Ha valaki hitelesen beszélhet a hosszú, egészséges élet titkáról, az Szabó György, Gyuri bácsi, aki családja és barátai körében a minap ünnepelte 90. születésnapját. Most is aktív a bükki füvesember, gyógynövénykertet épít, diófát ültet, és az országot járva ad tanácsot azoknak, akik az egészségük megőrzéséhez, a betegségek gyorsabb legyőzéséhez a gyógynövényeket hívják segítségül.

Gyuri bács felvágja a szülinapi tortát, Kép: sajtóanyag
Gyuri bácsi felvágja a szülinapi tortát, Kép: sajtóanyag

Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. Már gyerekkorában nagyon közel került a természethez, nagyanyja, a tapasztalt javasasszony gyógyteáival sok környékbeli embert segített ki betegségéből. Gyuri bácsi tőle ismerte meg az erdőn-mezőn fellelhető gyógynövényeket és azok kedvező hatásait. A családban generációkon át továbbadott tudásnak és az elmúlt évtizedekben végzett munkájának köszönhetően Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, legutóbb március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

A „korát meghazudtoló” jelző Gyuri bácsi szinte minden tevékenységére elmondható, legyen szó munkáról, új ötletekről, vagy a mindennapokról. Ha az egészséges, hosszú élet receptjét szeretnénk megismerni tőle, négy dolog biztosan szerepel benne: a természet szeretete, az örökös tenni akarás, az emberek iránti érdeklődés, na és persze a gyógynövények.

Gyuri bácsi évente több száz előadást tart az ország minden pontján. Ezeken az alkalmakon türelemmel és nagy odafigyeléssel ad tanácsot azoknak, akik érdeklődnek a kiegészítő gyógymódok iránt, és az egészségüket szeretnék megőrizni vagy egy betegségből gyorsabban kilábalni a gyógynövények segítségével.

Csipke, fürtös menta, kakukkfű
Tél végére a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok egyre több embernél fordul elő. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből.

Ha nem az országot járja, otthonában, falujában tevékenykedik. A napot azzal kezdi, hogy 6-8 féle gyógyteát készít magának, amit a nap alatt elkortyolgat. A Bükkszentkereszten járók gyakran találkozhatnak vele, amint épp kollégáihoz vagy a gyógynövénykertbe tart. Aki diófát ültet, az bízik a jövőben: Gyuri bácsi az elmúlt években több száz diófacsemetét nevelt, és ültetett el. A feltöltődést számára az jelenti, ha az erdőben sétálhat, vagy emberekkel találkozhat és tanácsaival segítheti őket.

Gyuri bácsi elmondása szerint az életében mindig a család állt az első helyen. 90. születésnapján a számára legfontosabbak köszöntötték: lánya és két lányunokája, valamint a két kis dédunoka, de ott volt Gyuri bácsi három testvére is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!