Facebook hozzászólás
386

Itt a három Mensáros-díjazott Debrecenből

A Mensáros László Alapítvány idén Csikos Sándornak, Janka Barnabásnak és Kovács Andrásnak ítélte oda az alapítvány névadójáról elnevezett díjat. Az elismerést minden évben olyan színművészek kapják, akik közel állnak Mensáros László szellemiségéhez.

Az elismerést a Mensáros László naplója és 1956-os emlékezései alapján Falusi Márton által írt Szélfútta levél című előadásért ítélték oda a rendező Csikos Sándornak és a két fiatal színésznek. A 2016. október 14-én bemutatott produkcióban Janka Barnabás ifjabb Mensáros László, Kovács András pedig Darvas Iván szerepét játszotta.

Mensáros díjazottak - a fiatalok - Debrecenben, Kép: Máthé András
Kép: Máthé András

– A legendás Hamletet, Mensáros Lászlót nem célom eljátszani, csak az emlékét megidézni. Ő egy igazi színházi ikon. Ahogyan minden szerepnél, igyekeztem minél több párhuzamot találni közte és köztem. Aztán a főpróba hetén egyszer csak kikristályosodott, hogy szükségtelen ennyire feszesen keresnem ezeket a kapcsolódási pontokat, mert annyi minden jön magától − fogalmazott Janka Barnabás Mensáros László szerepéről egy vele készült interjúban.

Mensáros díjazottak - a fiatalok - Debrecenben, Kép: Máthé András
Kép: Máthé András

Az idén Magyarország Kiváló Művésze elismerésben részesült Csikos Sándor Mensáros László forradalmi szerepéről így szólt a Szélfútta levél kapcsán:

Mensáros László, Kép: wikimedia
Mensáros László, Kép: wikimedia

– Azt akartam a darabbal érzékeltetni, hogy egy magyar értelmiségi hogyan vett részt ebben az egészben. Hogy mi volt vele a szándéka. Az ő sorsán keresztül azt akartam bemutatni, hogy milyen szép, nemes volt ez a forradalom, s hogy nevezetesen Mensáros tényleg csak a hőbörgőket akarta visszafogni, leszerelni. S ezzel a forradalom nemességét megőrizni -.

Csikos Sándor kisebb megszakításokkal 1972-től a debreceni Csokonai Színház tagja. Pályája során több mint kétszáz szerepet játszott el. Megformálta a magyar történelem legkiemelkedőbb személyiségeit, István királytól a kálvinista debreceni hősökön át, Szabó Magda számos közismert figurájáig.

A debreceni születésű Janka Barnabás 2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és még abban az évben a Csokonai Színházba szerződött. Az elmúlt két évadban láthattuk őt a Rómeó és Júlia Parisaként, a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj Clintandre-jaként, de szerepet kapott a Kinek az ég alatt már senkije sincsen, a Made in Hungária, illetve Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkciókban is.

Nágák, elefántok, madarak
Meghosszabbítva, 2017. augusztus 20-áig látogatható a Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A fantasztikus tárlat Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon.

Kovács András idén végez a Kaposvári Egyetem Színművészeti Karán, és a jövő évadtól szerződik a Csokonai Színházba. A debreceni közönség a Jadviga párnájában, a Kőműves Kelemenben és a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című Molière-vígjátékban ismerkedhetett meg a fiatal színművésszel.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!