Facebook hozzászólás
354

Ismét virágba borul Debrecen

50 éves a Debreceni Virágkarnevál. A neves alkalomból egyhetes programsorozattal készülnek a helybeliek. Augusztus 13-ától 21-éig koncertek, gyermekprogramok, épületvetítések, táncosok, zsonglőrök, tűzijáték és természetesen a hagyományos virágkocsik szórakoztatják a város vendégeit – mondták el az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón.

Debreceni Virágkarnevál 1966-ban, Kép: dbvk.hu
Debreceni Virágkarnevál 1966-ban, Kép: dbvk.hu

Az első virágos felvonulást 1900. szeptemberében tartották a Miklós utca, illetve egy kerékpáros sportpálya felavatásakor. Az eseményt a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület szervezte, és értelem szerűen a bicikliket díszítették fel virágokkal. A programhoz természetesen kerékpáros verseny is tartozott. A Debreczeni Újság beharangozója szerint a program fénypontja a „nagyszabásúnak tervezett virágcorso, amelyet sok ízléssel, pompával akarnak megvalósítani”.

1905. június 14-én a Debreceni Mentő Egyesület felhívására rendeztek virág kocsi-korzót a város főutcáján. Akkoriban Debrecen már 80 ezer lelket számolt, de nem volt mentőjük. Ha valakit baleset ért, csak igen nehezen jutott el az orvoshoz, ezért rendezték a gyűjtést. Az akkori rendezvényre csak jeggyel lehetett bemenni, és a bevételből vásárolták meg a város első mentőjét. 23 kocsi vonult fel, élén a város fogatával, amit Debrecen színeivel díszítettek: búzavirággal és sárga akáccal. A legnagyobb tapsot természetesen a mentőkocsi kapta, ami szintén végiggurult a Simonyi úton.

Érdekességek
Az eddigi felvonulásokon 550 virágkocsi gurut végig. A fél évszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel. A kompozíciók elkészítésében és a szervezésben 100 ezren vettek részt.

Némi kihagyással – 1966 óta – minden augusztus 20-án megrendezik a Debreceni Virágkarnevált. A Népszava korabeli beharangozója szerint a város e napon San Remot és Nizzát idézi…

Ahogy változtak az idők, úgy a felvonuló kocsik témái is. 1966-ban az Erzsébet hidat, a miskolci tévétornyot és egy űrrakétát mintáztak meg egyebek között. Húsz évvel később Debrecen várossá nyilvánításának 625. évfordulója volt a slágertéma, de a mexikói labdarúgó világbajnokságot is „megelevenítették”. 2006-ban a Református Világtalálkozó, Shrek és Harry Potter is megjelent, de a nagy sláger a kertészkedő nyulak voltak.

Shrek Debrecenben, Kép: xfree.hu
Shrek Debrecenben, Kép: xfree.hu

Idén 16 kocsi indul az állomástól a Nagyerdőbe. Ebből kettő technikailag is különleges lesz. A Debreceni Egyetem jóvoltából először gurul elektromos autó, egy másik madárfigurájában pedig egy olyan kamerát helyeznek el, amelyik azt mutatja majd, amit egy sas láthatna – mesélte el Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője.

Debreceni karneváli pár, 2016-ban, Kép: László Márta
Debreceni karneváli párja, 2016-ban, Kép: László Márta

A Duna Televízió és az M1 többször is jelentkezik Debrecenből, hogy tudósítson az egyhetes eseményről, illetve a készülődésről. Munkájukat segítik a debreceni televíziósok is – ezt már Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója mondta.

Koktél a virágos kedvhez
Megszületett a több napos fesztivál virágos koktélja! Az alkotó, a debreceni Ikon Étterem munkatársa megsúgta nekem, hogy egy pici furfanggal alkoholossá is lehet tenni a látványnak is csodás koktélt! Próbáld ki, és ünnepelj a cívis várossal!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!