Facebook hozzászólás
221

Ismeretlen, veszélyes drog miatt kerültek többen kórházba

Európában elsőként Magyarországon jelent meg az a szintetikus kábítószer, amely fogyasztása miatt mintegy 15-en kerültek eddig kórházba. A tablettán az ismert közösségi oldalra utaló „F” betű volt. Szakértők szerint jelenleg legveszélyesebb pszichoaktív hatású szer.

Az ÁNTSZ közlése szerint a betegek egymástól függetlenül kékes-zöldes színű tabletta (egyben vagy porítva) fogyasztásáról számoltak be, a tablettán az ismert közösségi oldalra utaló „F” betű volt. A betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, intenzív ápolásra szorultak – közölték.

Kép: DÁT2 Psy Help Faceebook oldala

Az ügyben az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte: az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján.
A veszélyes szer megjelenésére tekintettel a rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa. Hozzátették ugyanakkor, hogy megelőző, felderítő munkájuk mit sem ér, ha a kábítószer-fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért azt kérték: az emberek tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától.
Elek István, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa azt mondta, a hozzájuk bekerültek közül többen intenzív ellátásra szorultak, azonban haláleset eddig nem történt. A szer hatása elhúzódóbb, mint amit az eddigi készítményeknél megfigyeltek, és voltak olyanok, akinél fennmaradt a hallucinozis, pszichotikus állapot, ezért őket a pszichiátriai osztályon kezelik. Nemcsak Budapesten, de országszerte jelezték az intézmények, hogy ilyen tünetekkel kezeltek beteget.
– mondta el a főorvos.
Kiemelte, egy új, Magyarországon eddig még ismeretlen – így a tiltó listán sem szereplő – dizájner drog került piacra, aminek a szerkezeti képletét és a hatóanyagát sikerült kimutatni. Általánosságban a betegek nem tudták megmondani, mit vettek be, azonban ennek az új szernek a hatása hosszabb és súlyosabb tüneteket is produkál, mint a korábban már ismert szereké.
Az elmúlt napokban kórházba kerültek jellemzően középkorúak voltak.

Nagyon rossz hangulatban vannak a fiatalok
Csökkent azoknak a száma, akik ugyan elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel, de javulásra számítanak. Ezzel párhuzamosan többen nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, helyzetük jobbra fordul.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!