Facebook hozzászólás
328

Irány Nagykanizsa! Egy tonna krumpliból sütik a dödöllét a hétvégén!

A korábbi évek hagyományait követve, de a kulturális és gyermekprogramoknak idén nagyobb hangsúlyt adva szervezik meg Nagykanizsán a 11. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált.

Kép: Kanizsa.hu

A szeptember 12-én kezdődő kétnapos programsorozatról Magyar Ferenc, a főszervező Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta: idén ismét a Fő út ad helyet a vasi–zalai burgonyaétel, a dödölle, valamint a népi étkek főzőversenyének. A borkínálat és a kulturális programok újból az Erzsébet téren kapnak helyet, míg a színhelyeket kibővítve a közeli kiskastély udvara a gyermekprogramoké lesz a két nap alatt. Tavaly a minden korábbinál nagyobb helyszínen megtartott fesztiválon mintegy 16 ezren vettek részt. A kulturális kikapcsolódásról helyi művészeti csoportok és országosan ismert előadók gondoskodnak, de ezen a hétvégén tartják meg az augusztus 20-án elmaradt tűzijátékot is. Idén – a két évvel ezelőtti próbálkozást követve – újból rendeznek a belvárosban kerékpárversenyt.

A nagykanizsai Thúry György Múzeum az 1900-as évek elejét idéző hetivásári életképet állít az Erzsébet térre, vagyis az egykori piactérre – mondta el Száraz Csilla, az intézmény igazgatója. Terményekkel megrakott szekér, kosárárus és fazekastermékeket kínáló eladó is lesz majd a szabadba megálmodott kiállításon, míg a múzeum mindhárom kiállítóhelye hosszabbított nyitva tartással várja mindkét napon az érdeklődőket.

A dödöllét és más népi vagy tájételeket készítő versenyzők számára főszponzorként a Pannon Egyetem keszthelyi burgonyakutatási központja ajánlott fel egy tonna alapanyagot. Polgár Zsolt igazgató arról beszélt, hogy a 60 éve működő központban nemesített fajták közül kétfélét hoznak majd, ezek például hámozás után sem barnulnak meg, és akár egy nappal korábban előkészíthetik őket a versenyzők.

Kanizsai dödölle – már nem a szegények eledele
A dödölle egyszerű, finom és laktató. Igazi magyar tájjellegű étel, ahány táj, annyi recept. Ma már nem a szegények eledele, mint régen, hanem különlegesség, amely pörköltek, vadételek mellé köretként kiváló, de önálló fogásként – akár tejföllel megöntözve – is megállja a helyét.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!