Facebook hozzászólás
291

Íme az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám 2014-ben!

Immár negyedik alkalommal rendezték meg idén az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázatokat. A cím elnyerése komoly szakmai rangot, elismerést jelent az érintetteknek. Megvannak az idei nyertesek!

Célkitűzéseiknek megfelelően negyedik alkalommal pályázati felhívást tett közzé a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.

Az Év Gyógyszerésze pályázatra 2013 óta csak előzetes szavazatok alapján juthatnak be a jelöltek. Ezt a formát követve a 2014-es megmérettetésre is a szakma oldaláról éppúgy érkeztek jelölések, mint a páciensektől. Összesen 20 gyógyszerészt választottak ki a szervezők, akik közül az Év Gyógyszerésze 2014-ben dr. Birinyi Péter lett Budapestről. A szakmai zsűrinek idén kifejezetten nehéz feladata volt, hiszen nemcsak az első hely eldöntése okozott nehézséget, de a további díjazottak megjelölése is. Kiemelkedő pályázatukkal idén további kitüntetésben részesült még: dr. Giday Henriette – Székesfehérvár, dr. Janca Tiborné – Budapest és dr. Poór Marianna– Nyíregyháza.

A gyógyszerészi gondozás nagyon széles spektrumot jelent egy komplex folyamat – Kép: Wikimedia

Idén közel 3500 szavazattal jelezték a kampány iránt érdeklődök, hogy mely gyógyszerészeket szeretnék látni a pályázaton. A legfőbb cél az volt, hogy az arra méltó gyógyszerészek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot kapjanak munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

A szintén negyedik alkalommal megrendezett Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt, mint ahogyan a korábbi években is. Az érdeklődés és a lelkesedés idén sem maradt el, és a megfeszített munkának köszönhetően a 2014-es év Kedvenc Patikája: Ezüst Holló Patika – Veszprém. A további helyezetteket a kampány weboldalán lehet megtekinteni.

A kampányértékelő sajtótájékoztatón a Roche Magyarország képviseletében dr. Hodossy Lajos elmondta, kifejezetten hisz abban, hogy sokkal többet tudnánk elérni, főleg népegészségügyi területeken, ha a patikák tevékenysége a gyógyszerészi gondozás programokkal tovább bővülne. A Roche elkötelezettségének oka e törekvések mellett az, hogy a gyógyításon túl stratégiai gondolata a személyre szabott gyógyítás, terápia is – szeretnék, ha elérnék, hogy egyre több olyan gyógyszer legyen, ahol előre ki tudják szűrni, ki az, akinek érdemes adni egy adott gyógyszert, és ki az, akinek nem. A gyógyítás teljes folyamatát is próbálják minél személyre szabottabbá tenni – a gyógyszerészet egyértelműen a gyógyításnak a része.

A szakmai zsűrihez 2013-ban csatlakozott dr. Szökő Éva méltatta az idei pályázatok színvonalát – véleménye szerint a minőség egyértelműen meghaladta az eddigi évekét. Másik nagy öröm, hogy olyan témákat dolgoztak ki a kollégák, amelyek igazán fontosak napjaink gyógyszerészi gyakorlatában. A nyertes pályamű a magisztrális gyógyszerkészítéssel foglalkozott, hogy milyen nagyszerű lehetőségek vannak az innováció e területében. Voltak olyan pályázók is, akik azt próbálták boncolni, hogy a különböző népegészségügyi programokhoz – például a dohányzásról való leszokás – hogyan lehet kapcsolódni, hogyan lehet erősíteni a további információáramlást az ez iránt érdeklődők számára. Nagyon sok olyan téma volt tehát, melyeket öröm volt megtekinteni és értékelni.

Az Év Gyógyszerésze, dr. Birinyi Péter számára patikájukban alapkoncepció, hogy minden betegen segítsenek, próbálják megoldani a gondokat még akkor is, ha nincs rá megfelelő gyógyszer az országban, ritka betegségben szenved, vagy bármely más esetben is. A szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy jelenleg is olyan készítményen dolgoznak, ami olyan speciális betegeken segítene, akik problémájára még nincs gyógyszeres megoldás.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke kiemelte, hogy ez egy nagy találkozás a Roche és a szakma részéről, hiszen mindketten az egyedi terápiákat célozták meg az ars poeticájában. A gyógyszerellátásnak most egyértelműen az egyik legfontosabb kérdése a gyógyszerek helyes alkalmazása – ezen a gyógyszerészi gondozási területeken dolgoznak immár évtizede, így ez a találkozás felerősíti a közös alapgondolatot ami óriási dolog. A pályázatok színvonala alapvetően megváltozott – mostanra a munkák komoly, tudományos igényességgel összeállítottak, nagyon koncepciózusak voltak. A nyertes pályázat a gyógyszerészet egy olyan szeletét ragadta meg, amely az utóbbi időben kicsit kiszorult a közgondolkodásból, és méltánytalanul, majdnem hogy lefelé szálló ágon van. Dr. Birinyi Péter elhivatottsága egyértelműen példaértékű lehet gyógyszerésztársai számára.

A megtisztelő Kedvenc Patikám címet elnyert veszprémi Ezüst Holló Patika gyógyszertár képviseletében dr. Szrága László elmondta, hogy csupán pár éve alakultak, nem is túl nagyok, de kiválóan helytállnak a mindennapokban. Tavaly is indultak a megmérettetésen, akkor a hetedik helyet érték el. A betegek részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így idén is szerettek volna helyezést elérni. Nagyon örülnek, és büszkék arra, hogy a tavalyi eredmények után is tudtak javítani alapszintű szolgáltatásaikon is, és megnyerhették a Kedvenc Patikám címet.

Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke úgy érzi, az idei Év Gyógyszerésze méltán nyerte el e megtisztelő címet, egyetértés született a zsűritagok között. Hasonlóan vélekedett dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke is, aki összegezve elmondta, ma már több mint 10 évvel azután, hogy a gyógyszerészi gondozás a diabétesz-projekttel elkezdődött, egyre szélesebb körben megértik ennek az egésznek a lényegét, a célját, ami elsősorban a biztonságos gyógyszeralkalmazásra fókuszál. Azért fontos a személyre szabott gyógyszerelés, mert ennek van leginkább pozitív hozadéka az egyén számára. Láthattuk már többször, hogy a gyógyszerészi gondozás nagyon széles spektrumot jelent egy komplex folyamat.

A pályázatokról további részletes információk a kampányok hivatalos oldalán találhatóak: www.evgyogyszeresze.hu és www.kedvencpatikam.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!