Facebook hozzászólás
466

Ilyen lesz a világ legenergiatakarékosabb gigarepülőtere!

Gigantikus méretű, 555 ezer négyzetméteres repülőteret terveznek Mexikóvárosba, amelyet a tervek szerint 2018-ban nyitnak majd meg. Ez lesz a világ egyik legnagyobb és legfenntarthatóbb repülőtere, forradalmasítva az eddig megszokott koncepciókat.

A világ legenergiatakarékosabb repülőterét a Foster+Partners mérnökcsapata tervezte. Energiatakarékos megoldásokkal ötvözik a csúcstechnológiát, a teljes terminál pedig egyetlen könnyűszerkezetű üvegépület lesz, amely közvetlen összeköttetésben áll a kifutópályákkal – írja az impressmagazin.hu.

Energiatakarékos megoldásokkal ötvözik a csúcstechnológiát

Lord Foster szerint a gigantikus repülőtér a világ legfenntarthatóbb repülőtere is lesz egyben. A speciális tetőszerkezet magába szívja a napenergiát, ugyanakkor biztosítja az árnyékolást is, és megfelelő irányba tereli a napfényt, lehetővé téve az optimális világítást.  A tetőszerkezet különleges borítást is kap, amely biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és a költséghatékony szellőzést is. A speciális épületben a megfelelő hőmérséklet fenntartásához minimális hűtés vagy fűtés szükséges, a csatornák és csövek pedig összegyűjtik az esővizet.


„Az egyetlen kompakt terminál megépítéséhez sokkal kevesebb anyagra van szükség, mint ha több épületet építenének, és az energiafelhasználása is alacsonyabb” – olvasható a tervezőiroda weboldalán. A repülőtér rövid útvonalakat és kevés szintkülönbséget biztosít, ahol könnyen lehet közlekedni, az utasoknak nem kell használniuk belső vonatokat és földalatti alagutakat.


A hatalmas terminált előregyártott elemekből építik majd, szintén ügyelve arra, hogy az építkezés a lehető legkevesebb környezeti kárt okozza. (Forrás: impressmagazin)

Hogyan gyönyörködik Norman Foster?
Ha létezik sztárépítész, ő mindenképpen az. Nem csupán a 20. század legismertebb, futurisztikus épületeinek, sci-fibe illő üvegcsodáinak megálmodója, de a környezettudatos tervezés pionírja is egyben. Újabban a világ első karbonsemleges városa, a sivatag közepén épülő Masdar City kiötlőjeként tartják számon a brit Norman Fostert. Itt olvashatsz vele egy érdekes interjút!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!