Facebook hozzászólás
222

Ilyen egy igazán királyi születésnap

Családi körben, windsori rezidenciáján ünnepelte 89. születésnapját kedden a brit uralkodó, aki ez alkalomból – rendkívül ritka módon – engedélyezett magának néhány „szabadnapot”.

Kép:Wikimedia

II. Erzsébet királynő a világ legidősebb uralkodója, és hamarosan megdönti az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját is, amelyet jelenleg üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tart 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Ahhoz, hogy II. Erzsébet királynő ezt rekordot átadhassa a múltnak, az szükséges, hogy szeptember 11-én, 90. életévének közepén is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

Erre minden esélye megvan, hiszen életbiztosítási szakértők már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek.

Az uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki néhai „Queen Mum”-ja – a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja – 2002-ben, életének 102. évében hunyt el. Ha II. Erzsébet királynő is jó egészségben – és uralkodóként – megéri ezt a kort, elsőszülött fia, Károly trónörökös már a 80-as évei küszöbén járna trónra lépése idején.

Az idén 67 esztendős Károly éppen négy éve, 2011. április 20-án már megdöntötte a trónra várás brit időrekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd – Viktória királynő fia – tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal. Két éve megdőlt a trónörökösi korrekord is, amely addig IV. Vilmos királyé volt. Ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra.

II. Erzsébet királynő a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon, és az első, aki 90. életévében is viseli a koronát.

„Hivatalos” születésnapját az évszázados hagyománynak megfelelően majd csak a júniusi színpompás katonai tiszteletadással, a „Trooping the Colour” ceremóniájával ünnepli meg az ország.

Így fogják bejelenteni a hercegi utód világra jöttét
Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő másodszülött gyermekének napokon belül esedékes érkezésére már minden készen áll. A bejelentés pedig a protokoll előírása szerinti lesz.

A jeles évfordulóról mindazonáltal már kedden is megemlékezett London népe: a brit hadsereg egy tüzéralakulata hat I. világháborús ágyúból 42 díszlövést adott le a Hyde Parkban, nem sokkal később pedig 62 újabb díszlövés következett, ezúttal a Temze partján, a múzeummá átalakított Belfast hadihajó közelében.

A tényleges, keddi születésnapot az uralkodó első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő hatalmas windsori kastélyban töltötte közvetlen családtagjai körében. A királynő jelenleg „szabadságon” van, vagyis erre a hétre nem szerepel hivatalos elfoglaltság a naptárában.

Ez nyilvánvalóan összefüggésben van a májusi brit parlamenti választások teljes erővel zajló kampányával is, a törvényerejű brit politikai protokoll ugyanis teljes pártpolitikai semlegességet követel a mindenkori uralkodótól, és kampányidőszakokban a királynő hagyományosan még inkább ügyel arra, hogy ne legyen a figyelem középpontjában.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!