Facebook hozzászólás
175

Idén gyerekekkel együtt száll föl a páva!

Idén gyerekek is jelentkezhetnek a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutatóba, amelyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Hagyományok Házával közösen negyedszer hirdet meg.

A Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorba a 6 és 14 év közötti gyerekek legfeljebb hét perces demófelvétellel és a kitöltött jelentkezési lappal nevezhetnek április 10-ig – hangzott el a műsort beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.A jelentkezéseket négy kategóriában várják: énekes szólisták – énekegyüttesek, hangszeres szólisták – zenekarok, táncos szólisták – táncospárok és néptáncegyüttesek indulhatnak az érdeklődők. A részletes versenykiírás a Fölszállott a páva Médiaklikk oldalán – mediaklikk.hu/pava – és a Hagyományok Háza weboldalán – hagyomanyokhaza.hu/folszallottapava/hirek – érhető el.

Kép: Facebook

A Fölszállott a páva tavalyi gyermek versenyzői bebizonyították, hogy érdemes megőrizni és magas szinten művelni a magyar kultúrát és „mindenekelőtt azt, hogy érdemes magyarnak lenni úgy Zselickisfaludban, Kosteleken, Kolozsváron, ahogyan Budapesten is. Meggyőződésem, hogy a népművészetünknek nem a divatja jött el, hanem ismét az ideje. A közmédia eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ilyen gyermekek és ifjak váljanak az újabb nemzedékek példaképévé, igazi közszolgálat” – fogalmazottDoncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője.
Hozzátette: az NKA idén összesen 90 millió forint címzett kerettel támogatja a Fölszállott a páva által életre hívott mozgalmat.
Kelemen László, a társszervező Hagyományok Háza főigazgatója hangsúlyozta: elindult egy folyamat szerte a Kárpát-medencében, amelynek köszönhetően fiatalok százezrei foglalkoznak népzenével, néptánccal. Hozzátette: nagyon nagy felelőssége van a közmédiának, hogy kultúránk, így a Kárpát-medence hagyományos kultúrájának a mai társadalmat is gazdagító, összetartó értékeit közvetítse, népszerűsítse. Ugyanakkor a Hagyományok Háza szakmai munkájával azért is felel, hogy mindezt Bartókék, Marzinék szellemében a lehető legmagasabb színvonalon tegye meg.
A Fölszállott a páva területi válogatóit májusban és júniusában tartják, a műsor zsűrijének elnöke pedig továbbra is Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész lesz.
A sajtóeseményen részt vett Hoksz Attila, a műsor 2015-ös közönségdíjasa is, aki nagyon nehéz körülmények között él családjával és az volt az álma, hogy megoldódjon a lakhatásuk. Azért, hogy a család házat vehessen, a néptáncos fiúnak Borbás Marcsi műsorvezető 500 ezer forintot; Balogh Júlia a műsor vezető szerkesztője és férje, Csoóri Sándor költő szintén 500 ezer forintot ajánlott fel. Az OTP Bank támogatását, 1 millió forintot Bocskai István, a pénzintézet társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője adta át csütörtökön a dombrádi fiúnak, aki nyereményéből és a felajánlásokból megvalósíthatja tervét.

Sztárparádé a MÜPA következő évadán
Cecilia Bartoli, Bobby McFerrin, Antonio Pappano, Marcelo Álvarez, a New York-i és a Bécsi Filharmonikusok, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a St. Martin in the Fields zenekara és a Mariinszkij Színház Zenekara is koncertet ad a Müpa következő évadának világsztár fellépői között.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!