Facebook hozzászólás
976

Hoppá! Ezt választották a világ legszebb országának

Talán nem meglepő, hogy mesésen zordon tájaival, képtelen zöldjeivel és sejtelmes legendáival Skócia végzett az első helyen a Rough Guides utazási portál olvasói körében indított szavazáson. A világ legszebb országa toplista nyertese pompás úticél, ezért érdemes már most megtervezni az őszi vakációt, és meghódítani az érintetlen természet és a kísértetkastélyok földjét.

Bár Skócia hosszú hónapokig is képes újabbnál újabb titkokkal és csodákkal meglepni bátor felfedezőit, már egy néhány napos körutazás alatt is örök élményeket szerezhetünk a romantikus tájakon barangolva.

Edinburgh, Kép: Rough Guides
Edinburgh, Kép: Rough Guides

Kezdjük kalandunkat Edingburgh-ban: sétáljunk végig az edinburgh-i várat a királynő rezidenciájával, a Holyroodhouse-palotával összekötő Királyi mérföldön, vessük bele magunkat a múzeumok és történelmi emlékhelyek kavalkádjába. Miután magunkba szívtuk a modern pezsgést és ősi tekintélyt ötvöző főváros hangulatát, megkóstoltuk a tradicionális haggist, folytassuk utunkat a mesés észak felé.

Kanyarodjunk Stirling, azaz Deres irányába.

Doune, Kép: Rough Guides
Doune, Kép: Rough Guides

A Trónok harca Starkjainak otthonát ugyanis a Stirlingben található 13. századi Doune vára szolgáltatta. A „élet vizének” földjén nem haladhatunk végig anélkül, hogy megízlelnénk az igazi skót whiskyt.

Cairngorms nemzeti park, Kép: Rough Guides
Cairngorms nemzeti park, Kép: Rough Guides

A Cairgorms Nemzeti Park csúcsai felé tartva álljunk meg egy kóstolóval egybekötött túrára Skócia legrégebbi működő lepárlóüzeménél Glenturretben.

Glenturret, Kép: Rough Guides
Glenturret, Kép: Rough Guides

Az 1775-ben alapított szeszfőzdében születik az ország kedvenc whiskyje, a The Famous Grouse is. A Brit-szigetek legnagyobb nemzeti parkja a túrázók paradicsoma: a gazdag vadvilágot rejtő, lélegzetelállító hegyek között akár rénszarvasokkal is találkozhatunk. Mindössze egy órányi autóútra pedig egy sokkal titokzatosabb vad vár bennünket.

Loch Ness, Kép: Rough Guides
Loch Ness, Kép: Rough Guides

Az egész világot zavarba ejtő élőlényt, a Loch Ness mélységeiben rejtőző Nessie-t a tó partján magasodó Urquhart várának romjairól leshetjük meg.

Eilean Donan, Kép: Rough Guides
Eilean Donan, Kép: Rough Guides

Kísérteties romokból és romantikus kastélyokból bőven választhatunk a skót Felföldön vándorolva, de semmiképpen se hagyjuk ki a három tengeröböl találkozásánál 1220 óta komoran őrködő Eilean Donant, a Hegylakó főszereplőjének, Duncan MacLeod klánjának otthonát.

Délre tartva a lenyűgöző Glencoe-szorosba érünk.

Glencoe, Kép: Rough Guides
Glencoe, Kép: Rough Guides

A Harry Potter-filmekben és a James Bond-univerzum huszonharmadik tagja, a Skyfall zárójeleneteiben is megörökített „Sírás Völgye” a McDonald klán szörnyű lemészárlásáról kapta a nevét, de égbe törő magaslataival, zúgó patakjaival és vízeséseivel ma a turisták egyik legnépszerűbb célpontja.

Körutunkat koronázzuk meg egy mozgalmas látogatással az ország kulturális fővárosában.

Glasgow, Kép: Rough Guides
Glasgow, Kép: Rough Guides

Glasgow hetven parkkal, rengeteg színházzal, számos múzeummal és galériával várja az aktív pihenés híveit. Az igazi csemegékre áhítozók ne hagyják ki a Skótduda Múzeumot, a viktoriánus Necropolist, és búcsúként kortyoljanak el egy csészével a helyiek kedvenc teázója, a 19. századi lóistállóból átalakított Tchai-Ovna különlegességei közül.

5+1 furcsaság, amit nem tudtál a skótokról
Az egyszarvústeaktől az UFO-vadászatig: Skóciáról legtöbbünknek a skótduda, a whisky, a zord kastélyok, a még zordabb hegylakók és a Loch Ness-i szörny jut az eszébe. Most összegyűjtöttünk azokat a meglepő érdekességet, amiket biztosan nem tudtál a felföldi tájak lakóiról.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!