Facebook hozzászólás
235

Hölgyeim! Varázsütésre nyílnak a pénztárcák!

Legyen szó akár egy apró figyelmességről, akár egy extravagáns meglepetésről, az emberek minden eddiginél többet költenek szerelmükre az év legromantikusabb napján. Többek között ezt állapította meg a Mastercard Love Index, amely a bankkártyás tranzakciók alapján hároméves periódusban vizsgálja a Valentin-napi költési szokásainkat. A felmérés idén feltárta, hogy romantikus kiadásaink 49 százalékkal nőttek 2014 óta.

Rózsa eljegyzési gyűrűvel, Kép: pxabay
Kép: pixabay

A Mastercard adatai szerint a Valentin-nappal összefüggő vásárlások jelentős részére az utolsó pillanatban, február 13-án zajlik. Összesen 47,4 millió tranzakció történik világszerte ezen a napon az elmúlt három évben – ebből 150 ezer volt a magyarországi tranzakciók száma. A többség még mindig személyesen veszi meg az ajándékokat, de az online tranzakciók száma is 37 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

Az elmúlt évek azt is bizonyították, hogy a szívünkhöz Valentin-napon is egyre többször a gyomrunkon át vezet az út, 2014 óta ugyanis 102 százalékkal nőttek az éttermi kiadások világszerte.

Míg az európai virágeladások stagnáltak az elmúlt három Valentin-napon, nálunk egyre többen választják a kedveskedés e klasszikus formáját: 36 százalékkal fordítunk többet csokrokra. Összességében a Valentin-nap is felértékelődött a magyarok körében: 66 százalékkal költünk többet ezen a napon mint három éve, ez 17 százalékkal az európai átlag fölött van. A Valentin-napi ajándékok online beszerzése is robbanásszerűen megugrott Magyarországon, 125 százalékkal nőtt a netes vásárlások száma.

Jó nap ez a szakításra
Valentin-nap közeledtére való tekintettel az ELITTÁRS 855 tag kérdőíves megkérdezésével vizsgálta, miként vélekednek a szerelmesek ünnepéről az egyedülállók. Az eredményekből kiderült, hogy a szinglik kétharmada bosszantónak találja a Valentin-napot, 95 százalékuk nem tekint nagy nyomásként egy február 14-i első randevúra, sőt 63 százalékuk szerint elfogadható az is, ha valaki a szerelmesek ünnepén szakít párjával.

De nemcsak az interneten, az éttermekben is kétszer annyit költünk, mint 2014-ben. Utóbbi kiadások teszik ki a magyarok Valentin-napi költésének 70 százalékát.

– Az, hogy hogyan fejezzük ki szerelmünket, sokat változott az elmúlt években, de az biztos, hogy február 14. és a szerelem ünnepe népszerűbb, mint valaha. A Mastercard Love Index a globális és régiós trendek feltárásával próbál felbecsülhetetlen információval szolgálni a kereskedőknek arról, a vásárlók hogyan szeretnék eltölteni az év legromantikusabb napját – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A tanulmány, amely a világ 200 országában kutatja a vásárlói szokásokat, más érdekességeket is feltárt. A személyes jelenlét még mindig számít: Az online kereskedelem növekedése ellenére a Valentin-napi tranzakciók 95 százaléka még mindig személyes vásárlásokkal történik. Ha az internetes költések arányát nézzük, Európa áll az első helyen: az itt élők 19 százaléka szerzi be a Valentin-napi ajándékokat az interneten. Az online vásárlásra való átállás ütemében a latin-amerikaiaknál a legnagyobb a változás: 250 százalékos a növekedés három év alatt, míg a lista második helyén a közel-keleti és afrikai régió áll 56 százalékkal.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!