Facebook hozzászólás
271

Hol találunk új otthonra?

Az emberiség a civilizáció hajnala óta kémleli az eget, feltéve a nagy kérdéseket: hogyan keletkezett az univerzum? Honnan jövünk? Egyedül vagyunk a világmindenségben? A válaszokat kutatva az évszázadok során egyre fejlettebb eszközöket építettünk. A Discovery Channel egész estés filmje a Teleszkóp Galileitől Newtonon át végigkísér minket a jelenig, és bemutatja a valaha kifejlesztett legnagyobb teljesítményű űrtávcsövet, a most épülő James Webb űrteleszkópot. A premier június 28-án este 10-kor!

 

A dokumentumfilmmel az űrkutatás kedvelőt várja a képernyők elé a Discovery Channel. Az Oscar-díjra is jelölt Nathaniel Kahn által rendezett mozi a teleszkópok négyszáz éves történetének ismertetése mellett, betekintést nyújt a Hubble-teleszkóp tudományos utódjának tekinthető új eszköz készülésének mindennapjaiba is.

Az asztrofizikusok és mérnökök kifejlesztette technológiát soha nem látott felvételeken, és egyedi szemszögből ismerteti a műsor. Emellett bepillantást enged a NASA Goddard Űrközpont és a Hubble és a Webb műveleti központja, valamint az Űrtávcső Tudományos Intézet mindennapjaiba is.

A NASA második igazgatójáról, James E. Webbről elnevezett űrteleszkóp már az űrtávcsövek következő generációjához tartozik. A 6,4 tonnásra tervezett obszervatórium a NASA, az ESA és kanadai űrügynökség közös projektje, a jelen egyik legizgalmasabb tudományos kísérlete. Megalkotásában tizennégy ország, több ezer szakembere vesz részt, és fejlesztése több mint 8 milliárd dollárba kerül.

A 2018-ban útjára induló Webb-űrteleszkóp az úgynevezett 2-es Lagrange-pontról szemlélődik majd. Ez a gravitációsan stabil pont a Földtől 1,5 millió kilométerre található. Ez a gigászi távolság valószínűleg azzal jár együtt, hogy nem lehet majd az űrben szervizelni, melynek megoldása komoly fejtörést okoz a tudósoknak. A JWST (James Webb Space Telescope) minden irányban körbe tud majd pillantani, ráadásul a Hubble-nél hosszabb ideig, amely 90 perces keringésének felét csillagászati szempontból haszontalan napfényben tölti. A Webb ezen kívül összehajtogatható is, ami újabb előrelépés a Hubble-höz képest.Csillagvizsgáló hegyek között KépFlickr

A Teleszkóp nyomon követi a tudományos forradalom ívét az ókori bölcsességek cáfolatától az eredetünket kutató kérdéseken át egészen a jövőnket érintő felvetésekig. Az évszázadok előre haladtával a tudósok munkáját egyre fejlettebb eszközök segítették az univerzum titkainak feltárásában. Új bolygókat fedeztek fel és kiderült, hogyan történhetett valójában az ősrobbanás, és fény derült arra is, hogy tágul a világegyetem, valamint a tejút csak egy a sok galaxis közül.

A Hubble, amely tavaly ünnepelte 25. születésnapját, új szintre helyezte a világűr kutatását, lehetővé téve a tudósoknak, hogy meghatározzák a világegyetem korát és alátámasztotta a fekete lyuk létezését is. A tudományos világ most nagy várakozással tekint a Webb csillagászati műhold elindítására. A Teleszkóp a Webb elindítása utáni lehetőségeket is vizsgálja: hogyan fogja ez az új műhold feltérképezni mindazon helyeket, ahova egy napon talán mi is eljuthatunk.

(Csillagvizsgálók a hegyekben, Kép: Flickr)

Érdekes!
Fantasztikus fényképet készített az MTI munkatársa augusztus 10-én Balatonvilágos felett. A hosszú idejű felvételen az égbolton egy fénycsík jelent meg, ami nem más, mint a Nemzetközi Űrállomás! Itt olvasd részleteket!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!