Facebook hozzászólás
248

Hétrétország – gyere köztiválozni az Őrségbe!

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket, Őriszentpéteren, a „bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak.

BA31BB093EE8637B7F4E4F1E12A80C87
Szabó Balázs Bandája az egyik fellépő

A köztivál – a fesztivál eredeti küldetését is szem előtt tartva – közösségi ünnepet jelent. A programsorozat – amelyet 15. alkalommal rendeznek meg az Őrségben – a nyitottságról, a vendégszeretetről szól – mondta el Sülyi Péter, Hétrétország rendezvénysorozat alapítója az MTI-nek.
A köztivál tíz napja alatt húsz település félszáz udvarházában várják nyitott kapukkal a vendégeket. A nyitott porták a tájegység hétköznapi életét mutatják be: a látogatók egyebek mellett megismerhetik az állattartók, gazdálkodók tevékenységét és akár be is kapcsolódhatnak napi ház körüli munkába. A fazekasműhelyekben megtekinthetik, miként készülnek a messze földön híres őrségi agyagedények.
A vendégeket a házigazdák a kertjükben termett, frissen szedett gyümölccsel, zöldséggel, őrségi ételkülönlegességekkel várják: a terített asztalokra dödölle, különleges töltésű rétesek és tökmagolajjal készült ételek is kerülhetnek.
A portákon tett látogatás után Őriszentpéteren változatos fesztiválprogramokkal folytatódik a Hétrétország: Malom Látogatóközpontban képzőművészeti kiállítások nyílnak, színházi, bábszínházi előadásokat mutatnak be, a filmklub műsorát az elmúlt évek legsikeresebb magyar filmjeiből állították össze.
A  két hétvégén át tartó – köztivál programjai közt sokszínű, változatos zenei produkciók szerepelnek: a Müller Péter AndFriends Leonard Cohen-esttel, Palya Bea pedig a Tovább Nő című albumával érkezik az Őrségbe.
Szabó Balázs Bandája koncertjén a rock, a pop, a funk és magyar népzenére jellemző dallamok ötvöződnek, szerzői esten mutatkozik be Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A fesztivál vendége lesz Berecz András ének- és mesemondó, Ferenczi György és a Rackajam a Betyárság című zenés produkcióval érkezik Őriszentpéterre és fellép a szombathelyi dobcsapat, a Drummoló.
A köztivált Szirtes Edina Mókus, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs közös koncertje zárja augusztus 21-én.

Különleges lesz az idén 50 éves debreceni virágkarnevál
Idén 50 éves Debrecen legismertebb nyári nagy rendezvénye, a virágkarnevál, az évfordulót kilencnapos fiesztával ünneplik. Új helyszíne lesz a karneváli rendezvényeknek, az Egyetem tér. A 108 méteres központi egyetemi épület homlokzatát 3D-s vetítéssel keltik életre.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hétrétország köztiválra az ország minden szegletéből érkeznek látogatók. A leggyakoribbak vendégek a fiatal és középkorú családok, ezért szép számmal szerveznek gyermekprogramokat is. Az interaktív műhely-foglalkozások és a nyitott porták pedig közös élményt nyújtanak a család valamennyi tagja számára – mondta összegzésként a köztivál alapítója.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!