Facebook hozzászólás
223

Hamarosan jöhet a jóllakató tabletta

Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit tudósok. A kutatók úgy vélik, hogy az adalékanyag rendszeres alkalmazása révén csökkenthető az elfogyasztott étel mennyisége, s lassítható a korral járó súlygyarapodás.

Kép: Pixabay

A táplálékkiegészítő egy természetben is előforduló anyag, a propionát, amely a rostok mikroorganizmusok általi erjesztése (fermentálása) során keletkezik a belekben. E vegyület hatására szabadulnak fel a bélrendszerben az étvágyat csökkentő hormonok.  Az új anyag, az inulin-propionát észter (IPE) segítségével lényegesen nagyobb mennyiségekben vihető be a szervezetbe propionát, mint ami természetes úton, átlagos étrend mellett a rostos táplálékból képződik a bélrendszerben – közölte a Magyar Távirati Iroda.

„A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkentő hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kellő hatás eléréséhez. Egy sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kellő mennyiségű propionátot” – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, az Imperial College London kutatója.

A kutatások során legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. Végső soron a kutatók a számos növényben előforduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a „postás” szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.

Az elsődleges vizsgálatok során 20 önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvevők annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulin-propionát észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkentő hormonok szintje is. A kutatás második szakaszában 60 túlsúlyos önkéntes vett részt, akik 24 héten keresztül táplálékkiegészítőként inulint, vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot 49-en csinálták végig: az inulin-propionát észtert szedő 25 önkéntes közül mindössze egynek növekedett a súlya a testtömegének 3 százalékát meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál.

„A felnőttek súlya évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megelőzhető a folyamatos súlygyarapodás” – fogalmazott Gary Frost, aki szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkentő adalékanyagot.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!