Facebook hozzászólás
261

Halfesztivált rendeznek a Vajdahunyad várában

Az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgel várja a látogatókat a III. Budapesti Halfesztivál február 19-22-ig.  Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.

Február 19-től 22-ig a Vajdahunyad várában több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, érdekes halászati eszközökkel, főzőversennyel, gyermekprogrammal, és könnyűzenei koncertekkel találkozhatnak. Mások mellett fellép majd Király Viktor, Kökény Attila, és Dévényi Tibi bácsi is.

A hazai halfajták mellett más nemzetek halételeit is kóstolhatjuk Kép: Pixabay

„A fesztivál fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése. A célkitűzések között szerepel továbbá az emberek halfogyasztásra buzdítása, hogy az a jövőben is a magyar gasztronómia szerves része maradhasson. A halhús jótékony élettani hatásokkal bír és csökkenti az érrendszeri megbetegedések kialakulását, különösen fontos lehet Magyarországon, ahol a halálozások több mint felének hátterében szív- és keringési zavarok állnak” – mondta a rendezvény főszervezője, Necz István.

Az ingyenesen látogatható III. Budapesti Halfesztivál idei vendége a balatoni régió, így ez a jellegzetes balatoni halételek és gasztronómia ünnepe is egyben. A We Love Balaton utcán bemutatkoznak a balatoni települések, a Balatoni Borudvarban pedig a térség világhírű borait kóstolhatják majd a fesztiválozók. Természetesen a Duna és a Tisza menti halételek is jelen lesznek, ezáltal is egy tájegységeken átívelő gasztronómiai barangolásra invitálva az érdeklődőket.

Finom és egészséges, mégse ismerjük
Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár „hazai” halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!

„A fesztivál hala a süllő, ezért ez a halfajta kiemelt helyen szerepel majd a bőséges kínálatban. Hazánk tradicionális halételei mellett több nemzetközi konyha is képviselteti magát. Legyen az egy angol fish&chips, japán sushi, thai pad thai tészta, orosz kaviár vagy francia halleves amit megkíván a halkedvelő látogató, az biztos, hogy itt megtalálja fogára valót” – árulta el a főszervező, aki már a rendezvény első napján is nagy tömegre számít.

Az első napon, február 19-én, csütörtökön fél áron ehetnek a vendégek, hiszen a Budapesti Halfesztivál immáron második éve tagja Torkos Csütörtök mozgalomnak. A torkos vendégeknek mindössze annyi teendőjük lesz, hogy magukkal hozzák a fesztivál honlapjáról letölthető kuponfüzetet.

A szervezők elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás, környezetvédelem és a környezettudatosságra nevelés mellett, így idén pályázatot írtak ki általános iskolások és középiskolások számára; PET palackokból kell kedvenc vízi élőlényüket megépíteniük. A pályaművek kiállításra kerülnek a fesztivál ideje alatt, amire a fesztivál közösségi oldalán lehet majd szavazni. A győztes osztályok egy balatoni osztálykirándulással és értékes múzeumi belépőkkel lesznek gazdagabbak.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Lions Clubbok Magyarországi Szövetsége és a szervezők jóvoltából a csütörtöki nap folyamán egy csapat gyengén-látó embertársunk részesülhet különleges tárlatvezetésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum halászati kiállításán. A kiállítás látogatható lesz a fesztivál teljes időtartama alatt.

Legfontosabb tudnivalók a halételekről – így főzd meg!
A magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. Varga Anita dietetikus ad tippeket, mire figyeljünk, ha halat szánunk a családnak.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!