Facebook hozzászólás
311

Ha szeretsz kertészkedni, akkor itt a helyed!

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Hortus Hungaricus szakkiállítást és vásárt. A csütörtökön nyíló négynapos rendezvényen mintegy 3500 négyzetméternyi területen vonul fel a kertészeti ágazat valamennyi területe és a kapcsolódó feldolgozó, dekorációs és kertépítő iparág képviselői. Hétvégén különösen izgalmas programok várnak!

Nemzetközi kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek Szigetszentmiklóson szeptember 19. és 21. között – közölte a kiállításnak otthont adó Flora Hungaria Nagybani Virágpiac, az esemény szervezője az MTI-vel. A rendezvény, amely tavaly elmaradt, a régió legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására. A szeptember 19-ei szakmai napon kiemelten kezelik a díszfaiskolák, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács és a Dísznövény Szövetség és Terméktanács bemutatkozását.

Kép: Flora Hungaria

A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül a legmunkaigényesebb terület, amely 300–350 ezer család megélhetését biztosítja Magyarországon. A kertészet a teljes mezőgazdasági kibocsátás mintegy ötödét adta a két évvel ezelőtti adatok szerint. Akkor a kertészeten belül a zöldségtermesztés aránya 49, a gyümölcsé 20, a szőlő és boré 15 százalék, a faiskola és dísznövény pedig 14 százalék volt. 2012-ben mintegy 2700 hektáron folyt szabadföldi dísznövénytermesztés és mintegy 315 hektáron üvegházas és fóliasátras gazdálkodás.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján 2013-ban a növénytermesztés kibocsátásának volumene több mint ötödével emelkedett a 2012. évihez képest, amelyen belül a kertészeti termékek kibocsátása 9 százalékkal bővült, továbbá áruk is emelkedett.

A látogatók a hétvégén sok más program mellett megismerkedhetnek a virágkötészettel és a lakberendezéssel, de színes gyerekprogramokat, műsorokat is rendeznek mindkét napon.

A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvényre ingyenes virágjáratok indulnak, a gépkocsival érkezők pedig ingyenesen parkolhatnak.

6 meglepő dolog, ami miatt megéri kertészkedni
A városi mindennapokban egyre inkább elveszítjük azt az elementáris erőt kínáló természeti kapcsolatot, amit a kerttulajdonosok többsége vagy a hobbikertészek tapasztalnak meg, amikor szabadidejüket saját kis színpompás birodalmukban töltik. Nincs is finomabb egy általunk gondosan ápolt és vegyszermentesen nevelt paradicsomnál vagy paprikánál, amire – akár saját csemetéinkre – még büszkék is vagyunk, s nem is gondolnánk, mennyi jót teszünk általános egészségi állapotunk érdekében, míg a finom eledel az asztalunkra kerül.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!