Facebook hozzászólás
446

Gyilkos a japánok kedvenc csemegéje

Idén szilveszterkor kilenc ember halt bele a japánok kedvenc tradicionális édességének, a mochinak az elfogyasztásába. Minden évben szerencsétlenül járnak néhányan, de az idén extra sok volt a baleset.

Kép:Flickr

A japánok az óév búcsúztatását tradicionálisan egy ragacsos, nyúlós étel, a mochi fogyasztásával ünneplik. A rizslisztből, vízből, cukorból és ízesítőkből készülő desszert nehezen rágható, furcsa állaga miatt gyakran okoz fulladásos halált, ez azonban mit sem ront a népszerűségén. A rizsliszt golyókat levesekben, grillezve és szójaszósszal, algába csomagolva is előszeretettel fogyasztják, de édességként is nagyon ízletes.

Hagyományosan a mochi egész rizsszemekből készült, kemény, erőt igénylő munkafolyamat során. Még külön ünnepe is van a mochi-püfölésnek. A kifényezett rizsszemeket beáztatják, majd megfőzik. Ezután egy hatalmas, fából készült mozsárba öntik, és egy nehéz, fakalapáccsal ütni kezdik. A művelethez legalább két ember szükséges: egy kalapácsos, és egy másik, aki közben hajtogatja, forgatja és nedvesíti a tésztát. Fontos az ütemes munka, hogy elkerüljék a baleseteket, ebben sokszor dobszó segíti őket. Az elkészült ragacsos anyagot megformázzák, majd ízlés szerint meg is töltik.

Tavaly négyen, előtte ketten vesztették életüket a mochi miatt az újévi mulatságban, az idén azonban nem kevesebb, mint kilencen haltak bele a mochiba, tizenhárman pedig kórházba kerültek. A halálesetek egyébként túlnyomó többségben az idősebb korosztályt érintik, mivel a mochi igen nehezen rágható.

Japánban fejenként évente átlagosan egy kiló fogy belőle, ezért a hatóságok figyelmeztetnek, hogy senki ne lásson neki egyedül, valamint hogy kicsi, könnyen rágható falatokra vágja, hogy elkerülje a bajt. Ha pedig ez sem lenne elég, még egy speciális enzimmel ellátott kevésbé ragacsos fajtát is kifejlesztettek.

Ha valami kevésbé veszélyes és egyszerűbben elkészíthető japán finomságra vágysz, itt mutatunk egy „palacsinta” receptet!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!