Facebook hozzászólás
271

Gyertyagyújtás, Angyalok Kara, Diótörő – indul a buli a Bazilikánál!

Idén november 27-én ötödik alkalommal nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján ünnepélyesen meggyújtja az első gyertyát Snell György püspök, a Szent Jobb őre. Az ünnep fényét az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció november 29-i ősbemutatója, és a Diótörő a Bazilikán, a klasszikus mese 3D-s animációja emeli, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók izgalmas feldolgozásában. Január 2-ig fényfestés, kézműves termékek, koripálya, jótékonysági és családi programok, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálata és január elsején lencse nap várja a látogatókat a Bazilikánál.

Advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszönti majd a vásárba érkezőket és a rendezvény támogatóival közösen felkapcsolják a tér, a Belváros és a vásár mesés karácsonyfájának díszkivilágítását.  Az adventi időszak legfontosabb üzeneteit Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke, a Szent Jobb őre eleveníti fel és gyújtja meg az adventi koszorú első gyertyáját. A lila gyertya lángja és az épület előtt felállított betlehem arra emlékeztetik majd az arra járókat, hogy a következő egy hónapban békés hangulatban, egymásra odafigyelve készülődjünk a karácsonyra.

Fehér anygaljelmezbe öltözött táncosok a Bazilika előtt, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A boldog békeidők karácsonyi hangulatát varázsolja a térre az ExperiDance ajándéka Magyarországnak: az Angyalok Kara kórusprodukció. Az ismert magyar és angolszász ünnepi dalokra épülő, angyali jelmezekbe csomagolt műsor ősbemutatóját láthatják az érdeklődők az Adventi Ünnepen a Bazilikánál. A produkció ezt követően indul majd országos turnéra azzal a céllal, hogy olyan helyszínekre is eljusson az Angyalok Kara, ahol az ott élők csak nagyon ritkán találkozhatnak minőségi élőzenével.

Adventi fényfestés a Bazilikán, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Az advent fényét az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, a Diótörő 3d-s animációja is emeli majd, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók különleges feldolgozásában. A klasszikus történet 5 percbe sűrítve, izgalmas vizuális és zenei megoldásokkal a  Bazilika monumentális homlokzatának fényfestésével elevenedik meg, először advent vasárnapján. Ezzel a kisfilmmel bővül az Adventi Ünnep idején a Bazilikára minden nap vetített karácsonyi témájú, zenés rövidfilmek sora. Így a minden nap 16.30 és 22 óra között fél óránként látható programon hat látványos alkotásban gyönyörködhetnek az odalátogatók.

Együtt lesz élmény az ünnepekből

A téli élmények biztos helye a gyermekek kedvence, a 14 év alattiak számára ingyenes használható 200 nm-es korcsolyapálya is, ahol hétvégenként korisuli várja őket. Pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be, akár az egész családdal együtt.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyik adománypontja is a vásárban működik, ahol önkénteseik szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásárban berendezett „szeretet.éhség. sütődében” a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik majd a mézeskalács szíveket. Immár hagyomány, hogy egy élménynapot is szerveznek gyerekeknek az adventi vásáron.

Változatlanul színes kínálat még nagyobb területen

A téren felállított mesebeli faházakban majd nyolcvan kézműves igényes, előzetesen zsűrizett ajándéktárgyaiból válogathatunk. Megtalálhatjuk közöttük népi- és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő-tervezők, grafikusok és fotóművészek minőségi alapanyagokból, kézzel készített munkáit.  Idén még nagyobb területen, a Bazilika oldalában a Bajcsy Zsilinszky utat és a Hercegprímás utcát összekötő szakaszon is kézműves kiállítók sorakoznak majd, még szélesebb kínálatot nyújtva a vásárlóknak.  A bőséges ajándékkavalkádban az ünnepi szezon legnépszerűbb finomságait és az idei év ínyenc újdonságait is megkóstolhatjuk.

Karácsonyi forraltboros stand a bazilikánál, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Adventi street food a Zrínyi utcában

Idén a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street food kínálata várja a Zrínyi utcában  a hagyományos és különleges ízek kedvelőit, ahol a karácsonyi vásárok ünnepváró hangulata és ízei, valamint a legdivatosabb utcai ételek találkoznak a környező éttermek és vendéglátóhelyek kiváló gasztronómiai kínálatával. A Zrínyi utcát szinte teljes hosszában elfoglalják az aranykorát élő hazai street food legnépszerűbb képviselői, így több mint egy hónapon át egy helyen lehet majd végigkóstolni a klasszikus street food fogások, a hamburger, a hot-dog és a szendvicsek egyedi és meglepő változatait is az utcai fogyasztásra szánt kreatív ételek széles kínálatát.

Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal köszönti az újévet az Adventi Ünnep a Bazilikánál, melyen a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.

Készülj a karácsonyra konyhában is. Itt egy diétás sült pulyka, amit az amerikaiak hálaadáskor szoktak sütni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!