Facebook hozzászólás
219

Gyerekeket borotvált Figaro a Csokonaiban

Hány énekes és zenész megfeszített munkája egy Verdi opera színpadra állítása? Hány operát és hány nyelven tud elénekelni, fejben tartani egy operaénekes? Hogy néz ki a zenekari árok és mit súg a súgó egy szólistának? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a diákok, akiket nemrég a Csokonai Színház Énekkara látott vendégül! 

Színpadbejárás a gyerekekkel, Kép: Csokonai Színház
Színpadbejárás a gyerekekkel, Kép: Csokonai Színház

A színházi körbevezetést Szabó Sipos Máté zenei vezető „vezényelte” és Gyülvészi Péter karvezető, korrepetitor kísérte. A Csokonai Színház bejárata előtt előbb az épületről, majd az operaelőadások létrejöttéről esett szó, majd a szabótárban a gyerekek megcsodálhatták a jelmezeket, hallhattak a sokféle öltözet elkészítésével járó számtalan örömről és nehézségről.

Készülnek a szelfik, Kép: Csokonai Színház
Készülnek a szelfik, Kép: Csokonai Színház

Az épület bebarangolásakor meglepetések vártak az iskolásokra: a Karterembe „betévedve” Giuseppe Verdi Az álarcosbál című operájának egyik jelenetébe kaptak bepillantást, értesültek az úgynevezett nadrágszerepek sajátosságairól, s az apród, Oscar dalát is meghallgatták. Mint ahogy a szabótárban fejfedőket, kellékeket próbálhattak ki, úgy a fodrásztárban egy rövid ismertetőt követően parókákban, bajuszokban, szakállakban nézegethették magukat a tükörben a gyerekek. Sőt, utóbbi helyszínen feltűnt egy borbély is, s miközben Rossini híres operájából, A sevillai borbélyból énekelte Figaro belépőjét, néhány kiszemelt ifjút meg is borotvált!

A színház büféjében Donizetti operájából, a Szerelmi bájitalból hallhattak részletet a gyerekek – miközben megitták a maguk bájitalát – , a Stúdiószínházban pedig interaktív, hangokra épülő játékba fogtak Szabó Sipos Máté vezetésével. A nagyszínpad méreteinek, fényeinek vizsgálata után Verdi remekművéből, a La Traviatából láthattak és hallhattak egy táncos részletet az iskolások.

Bravó!
A Csokonai Színház Énekkara azt szerette volna, hogy a gyerekek úgy lássák a színházat, mint még soha! Az illatok, a színek, az élmények olyanok legyenek, hogy a kicsik közelebb kerüljenek a komolyzene és az opera világához, és remélhetőleg színház- és operalátogatóként visszatérnek majd a debreceni vagy más teátrumba. Bravó! Csak gratulálni lehet ehhez a pompás programhoz!

Tudtad, hogy Búsképű lovag jár a Kiss János altábornagy utcában?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!