Facebook hozzászólás
176

Gyerekek nevét kapják majd a műholdak!

Két műholddal bővült az európai Galileo műholdas navigációs rendszer, a Francia Guyana-i Kourou melletti Guyana Űrközpontból sikeresen pályára állították a rendszer 9-es és 10-es tagját. A teljes rendszer kiépítéséhez még húsz szerkezetet kell kijuttatni Föld körüli pályára. A Gallileo 2020-ra készül el, a műholdak európai gyerekek nevét viselik majd.

– A műholdak az előírt pályára álltak – közölte az ESA (European Space Agency) Európai Űrügynökség igazgatója Jan Wörner.

A Szojuz hordozórakéta négy óra alatt juttatta el 1,4 tonnás rakományát, a navigációs rendszer 9-es és 10-es műholdját a földfelszíntől 23 522 kilométer távolságban kijelölt pályára. A Galileo rendszer teljes üzemszerű működéséhez 30 műholdra lesz szükség, amelyeket 2020-ig terveznek pályára állítani.

Szojuz-rakéta vitte a két műholdat, Kép: AFP/Jody Amiet

– A munkának csak egyharmadán, de a legnehezebb harmadán vagyunk túl – mondta az ESA programigazgatója Didier Faivre. A mostani két műholdat decemberben újabb két műhold fellövése követi, majd 2016-ban egy Ariane-5 rakétával további négy.

Galileo navigációs rendszer szabadon elérhető szolgáltatása egyméteres pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, a titkosított katonai szolgáltatása pedig egy centiméterest. Az Európai Bizottság Galileo programigazgatója, Paul Flament szerint a rendszer 2016 elején kezdené meg a szolgáltatást, ehhez azonban még az ESA jóváhagyására is szükség lesz. A szolgáltatást eredetileg 2008-ban kellett volna beindítani.

Galileo műholdas navigációs rendszer függetlenítheti Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja. A GPS-rendszer kiépítését 1978 februárjában kezdték meg, és jelenleg 31 darab 20 180 kilométer magasságban keringő műholdat használ.

Ilyen lesz a Galileo-rendszer, Kép: ESA

– Ez a hétköznapjaink része lesz – nyilatkozta néhány éve Herczog Edit akkori magyar európai képviselő a H-uniotv stábjának. – A műholdak pontosan látják majd, hol vagyunk, de adatokat gyűjtenek a globális felmelegedésről, a pollentelítettségről, de ma már a régészek is műholdas beazonosítás alapján végzik a feladataikat. –

Gyerekekről nevezik majd el a Gallileo-program műholdjait! Az Európai Bizottság rajzpályázatot hirdetett a program népszerűsítésére. A zsűri minden tagállamból kiválaszt egy-egy rajzot, és a legjobb ifjú alkotó nevét kapja majd az európai égi kísérők valamelyike!

Az európai Galileo navigációs rendszerhez hasonlóan félkész állapotban van a kínai BeiDou, másik nevén Compass navigációs rendszer is. A rendszernek jelenleg 18 műholdja kering a Föld körül 21 150 kilométer távolságban és kísérleti jelleggel üzemel.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!